Trump tökezleyince dolar yere serildi

MDN İstanbul

3D render of a dollar sign disloving into dust.

ABD Başkanı Donald Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden biri olan sağlık reformu yasa tasarısının mart ayı sonunda geri çekilmesi bir anlamda dünya piyasalarında kartların yeniden karılmasına neden oldu

Trump’ın oyun planında sağlık reformu yasa tasarısının geçmesinin ardından vergi indirimlerine gitmek vardı. Peki, söz konusu gelişme, piyasalar ve dünya ekonomisi için ne anlama geliyor? Analistlere göre, Başkan Trump’ın sağlık reformuna ilişkin başarısız denemesinin birçok yansıması olacak. Çünkü bu gelişme, Trump’ın karşısında muhalefet olarak sadece Demokratlar’ın değil, aynı zamanda kendi partisinden bir grubun da olduğunu gözler önüne serdi. Analistler, bu durumun illa ki olumsuz olarak nitelendirilmemesi gerektiğini, Trump siyasetinin normalleşmesi için iyi bir dengeleyici mekanizma olabileceğini not düşüyor.

İşin siyasi tarafını bir kenara bırakıp, ekonomik açıdan yansımalarının ne olacağına bakıldığında ise; bunun Trump’ın vergi indirimi politikasına olası etkisi olacağı belirtiliyor. Çünkü, Obamacare olarak nitelendirilen mevcut sistemde değişikliğe gidilememiş olması bütçede rahatlama getirmeyeceği için, borç tavanı ve bütçe açığı gibi riskler dikkate alındığında Trump’ın önemli vaatlerinden olan vergi indirimine gidilmesi de o kadar kolay olmayacak. Dünyaca ünlü Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, uzmanlar, alınan kararın ardından piyasaların olumlu bir havaya girdiğini ve Trump’ın daha önce sözünü verdiği vergi reformunu beklemeye başladığını belirtiyor.

ABD’de vergi indirimlerine gitmenin zorlaşmasının, ekonomide beklenen büyümenin gerçekleşmeyeceği anlamına geldiğine dikkat çeken analistlere göre, bu durum Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarında daha dikkatli davranmasını gerektirecek. Bu da dolarda zayıflamayı beraberinde getirecektir. Zaten kararın ardından piyasaların tepkisi de bu yönde oldu. Cuma gecesi yaşanan gelişmenin ardından dolar endeksi 99 seviyesine gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi ise 1,0850 ile 2017 yılının en yüksek seviyesini, dolar / Japon Yeni paritesi ise 110,3 ile son dört ayın en düşük seviyesini gördü. ABD Doları’nın küresel manada zayıflaması ise dolar/ Türk Lirası kurunu da aşağı çekmeye başladı. Dolar kuru yeniden 3,60 TL’nin altına indi.

Küresel anlamda yatırımcıların güvenli liman arayışı Japon Yeni, altın ve gelişmiş ülke tahvilleri gibi finansal araçlarda değerlenmeye yol açıyor. Gelişmeler, iç piyasada doları aşağı çekerken hisse senedi piyasalarına ise tam tersi bir etki yaratması bekleniyor. Analistlere göre, hisse senedi tarafında bir miktar satış söz konusu olacak. Öte yandan Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde yükselen tansiyon ve referandum sonrasında bu ilişkilerin daha da bozulabileceğine yönelik gelen açıklamalar da piyasaları baskı altında tutmaya devam ediyor. DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci, bütün bu gelişmelere rağmen, referanduma kadar dolar / Türk Lirası kurunun 3,55 seviyesini görebileceğini belirtiyor.

Bunu Paylaşın