Trump Rusya-Ukrayna savaşını nasıl ve neden bitirmeye çalışıyor?

MDN Editör
  • |

Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da “özel bir askerî operasyon” ilan etmesiyle başlayan savaş üçüncü yılına doğru giderken Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla yeni bir boyut kazandı.

20 Ocak günü görevi teslim alan Trump'ın Ukrayna özel temsilcisi, emekli General Keith Kellogg , 8 Ocak'ta Fox News'e yaptığı açıklamada, “Hem kişisel hem de profesyonel düzeyde bir hedef belirlemek istiyorum; bunu 100 gün olarak belirleyelim,” dedi. Bu demeçten sonra savaşın 100 gün içerisinde sonlanacağı beklentileri artmaya başladı.

Bununla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme öncesi Rusya ve ABD tarafında diplomatik hazırlıklar hız kazandı. Rusya tarafı savaşın Rusya isteklerinin yerine getirilmediği takdirde devam edeceğini belirtirken Trump Rusya’yı çok daha ağır yaptırımlar ile karşı karşıya bırakmak ile tehdit ediyor.

Ukrayna tarafını ise yakında ABD askerî desteğini büyük ölçüde keseceğini ima ederek barışa zorlamaya çalışıyor.

Sonuç olarak, Ukrayna’nın NATO’ya üye olma ve Rusya’nın işgal ettiği topraklarından çıkması isteğine karşılık Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkması arasındaki konunun halledilmesi barışın kilit noktası olarak görülüyor. Trump Zelensky ve Putin’i ortak noktada buluşturup savaşı durdurabileceğini düşünürken bu aşamada her iki ülkenin de saldırılarını şiddetlendirmesi gözden kaçmıyor.

Trump için diğer bir önemli konu ise Ukrayna’ya aktarılan milyarlarca dolarlık kaynağın ABD çıkarları için başka bölgelere aktarılması. Bunun için de savaşın sona ermesinin ABD için önemli olduğu ve “savaşarak bir kazanç elde etmek önemli olsa da savaşı durdurarak kazanç elde etmenin çok daha önemli olduğu” Trump tarafından vurgulanıyor.

Trump’ın bundan sonra dış politikasının merkezinin kısa vadede Panama Kanalı ve Grönland olacağı değerlendiriliyor.

Keith Kellogg’un Ukrayna Savaşı planı

Kellogg’un planı, America First Policy Institute (AFPI) tarafından yayınlandı ve “America First” (önce Amerika) yaklaşımını benimsiyor. Plan şu adımları içeriyor:

  1. Ateşkes ve müzakereler: ABD, Ukrayna’ya silah desteğini sürdürecek ancak bu yardım, Ukrayna’nın barış görüşmelerine katılımına bağlı olacak.
  2. NATO üyeliğinin ertelenmesi: Ukrayna’nın NATO üyelik başvurusunun ertelenmesi, Putin’i müzakere masasına çekmek için bir teklif olarak kullanılabilir.
  3. Yaptırımların hafifletilmesi: Rusya, barış anlaşması imzaladığı takdirde bazı ekonomik yaptırımlardan muaf tutulabilir.
  4. Yeniden inşa için fonlar: Rusya’nın enerji satışlarından alınacak vergiler, Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabilir.

Bu yaklaşım, savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesini, ekonomik araçların baskı unsuru olarak kullanılmasını ve Ukrayna’ya ABD desteğinin şartlı hale getirilmesini öngörüyor.

Keith Kellogg kimdir?

80 yaşındaki emekli korgeneral Keith Kellogg, Trump'ın ilk döneminde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin genelkurmay başkanı ve Mike Pence'in ulusal güvenlik danışmanıydı. Vietnam Savaşı gazisi olan Kellogg, ayrıca 2003 yılında Irak geçiş hükümetinde çalıştı. Trump, Kellogg’u “baştan beri yanımdaydı” diyerek övdü ve Ukrayna savaşı özel temsilcisi olarak atadı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın