ABD başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşlarının neticesinde piyasalarda yaşanan oynaklık artış gösterirken olası kur savaşlarının önü açılmış oldu
Trump’ın getirdiği ek gümrük vergileri ve yaptırımların karşılık bulması ve uygulanan tarifelerin seçim öncesinde söylenen tarifelerden daha düşük seviyelerde ve kademeli olarak uygulanıyor olması EURO-USD paritesinin tepki alımları ile karşılaşmasına zemin hazırladı. 1,09 seviyesinin üzerine denemelerde bulunan parite bu seviyenin hemen altında denge arayışına girdi. Teknik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,0840 seviyesinin dikkatle takip edilmesini öneririm. Kısa vadede tepkisel yukarı yönlü ataklar yaşansa bile bu seviye üzerinde çok fazla bir fiyatlama beklemiyorum. Hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan bu seviyenin altında yaşanacak haftalık kapanışlar 1,05 seviyesine doğru trend yönlü hareketlerin ivme kazanmasını hızlandırabilir. Ayrıca ECB’nin son toplantıda 25 baz puan faiz indirimine gitmiş olması ve likidite artışı ile Euro cephesinde kısmi satışlar gelebilir. Kollektif bilince tam olarak erişememiş ve siyasi politik sıkıntılar ile uğraşan, ayrıca ABD’nin NATO’dan çekilmesi durumunda Putin tehdidi ile karşı karşıya kalacak olan AB’nin Trump’ın yaptırımlarına çok fazla karşılık veremeyeceği düşüncesindeyim. Her ne kadar şu ânda düşük petrol fiyatlarından dolayı kısmi bir rahatlama döneminde olsalar da uygulanacak ek gümrük tarifleri sonrasında küresel ekonomide daralma gözlemlenme ihtimâli oldukça kuvvetli. Şu ânda düşürmüş oldukları enflasyonun tekrar yukarı yönlü tetiklenmesi durumunda paritede düşüşlerin devam etme ihtimâli bir adım daha öncelikli senaryo olarak karşımıza çıkmakta. Olası beklenti dışı yükselişlerde ise 1,11 ana direnç seviyesinin güncelliğini korumaya devam ettiğini hatırlatmak isterim.
Altın ons göz kamaştırmaya devam ediyor
Daha önceki yazılarımda da vurguladığım üzere 2700 dolar üzerindeki aylık kapanışlar değerli metalin 3000 seviyesinin üzerinde işlem görmesini hızlandırdı. Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye gibi merkez bankalarının altına olan talebinin devam etmesi, ticaret savaşlarının beraberinde getireceği belirsizlikler ve global enflasyonda artış, ekonomik büyümede daralma endişeleri ile talep görmeye devam eden güvenli limanda yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini düşünmekteyim. Kısa vadeli düzeltme hareketleri gelme ihtimâli olsa da kısmi kâr satışları yaşanma durumu olsa da yukarı olan ana yönün kuvvetli bir şekilde momentum topladığını ve alıcılı atakların orta uzun vadede devam edeceğini düşünmekteyim. 3500 dolar ana direnç seviyesinde hedefim güncelliğini korumaya devam etmektedir. Tarım emtialarında ise mısır ve buğday başta olmak üzere “futures” kontratlarının önemli potansiyeller barındırdığını düşünmekteyim.
Yurt içi piyasalarda siyasi politik gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkili oldu
Geçtiğimiz aya çok iyi bir başlangıç yapan Borsa İstanbul, 11 bin seviyesinin üzerini test ettikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanma sürecinde sert satış baskısına maruz kalarak arka arkaya devre kesti ve 9000 puan seviyesinde dengelendi. Düşüş hareketinin 8750 seviyesine doğru derinleşme ihtimâli olduğu unutulmamalıdır. Kur tarafında oynaklık artış gösterirken dolar TL 38 liraya dayandı. Euro tarihinde ilk defa 40 lira üzerinde işlem görürken, rekor tazeleyen gram altın yatırımcısının yüzünü güldürdü.
Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.