Trump Mekke Anlaşması’ndan dolayı çok mutlu

MDN İstanbul
  • |

Trump; Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan savunma anlaşmasını yorumladı. 

ABD Başkanı Trump, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki yeni ortaklıktan “Çok mutlu olduğunu” söyledi. Mekke Anlaşması için farklı ve gizemli bir yorum yaparak “Önemli ilk adım” dedi. Anlaşmanın neyin ilk adımı olduğu ise merak konusu oldu.

Trump sosyal medya platformu Truth Social platformundan açıklama yapan Trump, “Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan'ın yakın zamanda ve nihayet Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nı imzaladığını görmekten çok mutluyum. Ortadoğu'nun nasıl bir araya geldiğini ve ülkelerin nihayet kendilerini daha anlamlı şekilde savunabileceklerini gösteren büyük, cesur, önemli ilk adım ” diye yazdı.

Trump’ın açıklaması anlaşmaya taraf olan ülkeler tarafından memnuniyetle karşılandı.

İlginizi çekebilir:

Trump’tan şok açıklama: “ABD toprağı ilan edeceğim”

Mekke Anlaşması nedir?

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan liderlerince 7 Ağustos'ta Mekke'de duyurulan ittifak, bu ülkeler arasında ortak bir savunma mekanizması kurulmasını amaçlıyor. Anlaşma, İran savaşının sürdüğü, şiddetin bölgeye yayıldığı bir dönemde kuruldu.

Ortaklığın, İran ve İsrail'e karşı caydırıcılık hedeflediği, değerlendiriliyor.

Üç ülkenin farklı özelliklere sahip olduğu bir anlaşma. Türkiye önemli bir savunma sanayi ürünleri üreticisi, Pakistan Müslüman ülkeler arasında nükleer silaha sahip tek devlet, Suudi Arabistan ise ittifakın finansal gücü olarak ön plana çıkıyor.

Bunu Paylaşın