Trump çıkış arıyor

MDN İstanbul
  • |

ABD Başkanı Trump, İran ile devam eden “savaş-görüşme-abluka” trafiğinden kurtulmak ve istediği şekilde bölgeden ABD’yi geri çekebilmek için diplomatik faaliyetlerine devam ediyor.

Trump, dün akşam önce Netanyahu ve daha sonra da Rusya Devlet Başkanı Putin ile iki ayrı görüşme yaptı. Netanyahu ile yaklaşık 1 saat, Putin ile yaklaşık 1 buçuk saat süren bir görüştü. Trump’ın Hürmüz Boğazı ablukasına daha sert bir şekilde devam edeceği, daha ağır şekilde yaptırımları uygulamaya devam edeceği mesajları verdiği bildiriliyor.

İlginizi çekebilir:

Trump’a soğuk espri: “Biz olmasaydık siz Fransızca konuşuyor olurdunuz”

İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan'a göre görüşmede, Trump'ın İran'a yönelik deniz ablukasını sürdürmek istediğini ve bunu İran'ı nihayetinde teslim olmaya zorlayabilecek bir baskı aracı olarak gördüğünü değerlendirdiği belirtildi. Aynı zamanda, Trump'ın ablukanın başarısız olması durumunda olası büyük bir saldırıya hazırlanmak için orduya talimat verdiği de ifade edildi. 

Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefon görüşmesi yaptı. Kremlin tarafından yayınlanan bir açıklamada, Putin'in yardımcısı Yuri Ushakov, görüşmenin yaklaşık bir buçuk saat sürdüğünü ve “esas olarak İran ve Basra Körfezi çevresindeki durumun” görüşmenin merkezinde olduğunu söyledi.

Ushakov’un açıklamasına göre Putin, Trump'ın ateşkesi uzatma kararını destekledi ve “ABD ve İsrail'in yeniden güç kullanması halinde bunun yalnızca İran ve komşuları için değil, tüm uluslararası toplum için son derece vahim sonuçlar doğuracağı” uyarısında bulundu.

Trump bütün alternatifleri gündemde tutmaya devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Arakçi’nin Rusya’yı ziyareti sonrası Trump’ın Putin ile görüşmesi de bazı diplomatik çevrelerce “Trump çıkış arıyor” olarak yorumlandı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın