Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı açıldı

MDN İstanbul

Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak, toplam uzunluğu 1,850 kilometre olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımıyla bugün Eskişehir’de yapıldı. Türkiye’nin gaz ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayacak projenin ilk gaz akışının 30 Haziran’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın enerji piyasalarında yaşanan değişime ve ihtiyaca cevap verdiğini belirterek, ‘’TANAP çok zamanlı işbirliğinin bir neticesidir. Enerjiyi çatışma değil, işbirliği zemini olarak gören anlayışımız TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür,’’ dedi.

Proje ile gaz akışının dört aşamada artırılması tasarlanıyor ve Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşınması hedefleniyor. İlk olarak 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa’ya, 6 milyar metreküp doğal gazın da Türkiye içinde dağıtımı planlanıyor. Avrupa’ya gaz dağıtımının 2020’nin ilk çeyreğinde başlaması ve yıllara göre artması öngörülüyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridoru’nu oluşturmakta.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1,850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere; 7 adet kompresör istasyonu, 4 adet ölçüm istasyonu, 11 adet pig istasyonu, 49 adet blok vana istasyonu ve Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonundan oluşmaktadır. Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecek.

Bunu Paylaşın