TPAO ile HHI Tersanesi tarihi bir anlaşmaya imza attı

MDN İstanbul

Doğal gaz arz güvenliğinin sağlanması ve kaynak çeşitliliğinin artırılması bakımından BOTAŞ’ın, MOL firmasından kiraladığı ve Dörtyol-Hatay’da yeni kurduğu LNG terminalindeki Floating Storage Regassification Unit’in (FSRU) yerini almak üzere, uzun zamandır Kore tersanelerinde FSRU gemisi ile ilgili araştırmalar yaptığı biliniyordu.

İlk kez 26 Mayıs 2018 tarihinde MarineDeal News web sitesinde yayınlanan imza törenine ilişkin haberde de belirttiğimiz üzere; bu araştırmalar neticesinde en uygun teklifi veren HHI (Hyundai) Tersanesi ile 170,000 m3 kapasiteli FSRU yeni inşaa anlaşması, BOTAŞ adına alt üstlenici olan TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ile HHI arasında 25 Mayıs 2018’de imzalandı.

Ülkemizin doğal gaz talebi, yıllık 50 milyar m3 seviyesine yaklaştı. Bu çerçevede, ülkemize mevcut arz kaynağı girişlerinin yanı sıra, yeni arz kaynaklarının boru gazı veya LNG olarak sağlanması bilinen bir gerçek. Bu kapsamda Dörtyol FSRU Projesi başlatılmıştı. FSRU, üzerinde LNG depolama imkânı tanıyan bir depolama ünitesi ile depolanan LNG’nin, gazlaştırılabilmesi için gazlaştırma ekipmanlarına da sahip olmasının yanı sıra, gazlaştırılan LNG’yi ana iletim hattına yüksek basınçla iletebilen de bir gemidir. Hâlihazırda dünya genelinde 14 ülkede toplamda 29 adet FSRU gemisi mevcuttur.

Bu yeni inşa projesi Türkiye Cumhuriyeti’nin son yıllardaki enerji politikası çerçevesinde ülke enerji ihtiyacını karşılamaya ciddi katkısı olması bakımından da oldukça önemli. Bu yeni anlaşma ile inşa edilecek FSRU gemisi, İzmir Aliağa’daki Kolin Grubu’na ait yeni kurulan LNG terminalindeki yine HHI Tersanesi’nde inşaatı devam eden FSRU’dan sonra Türkiye’nin ikinci projesi olacak.

Bunu Paylaşın