TMKS, FC4G 4’üncü Nesil Yakıt Hücresi Sistemini açıkladı

MDN İstanbul

Kiel’de düzenlenen dörtlü SubCon denizaltı konferansında, Thyssenkrup Marine Systems (TMKS), test ortamında 70,000’den fazla çalışma saati olan, kapsamlı bir test programını tamamladıktan sonra, denizaltı uygulamaları için 4’üncü Nesil Yakıt Hücresi (FC4G)’ni tanıttı. Bu sistem, rakipsiz ve kanıtlanmış bir sistemin gelişmesi olarak nitelendiriliyor.

FC4G, her zaman maksimum performansı korumak için yedek bileşenlerden oluşan yüksek kullanılabilirliğe sahip modüler bir sistem olarak tasarlanmış olup, H2 depolama açısından önceki nesillerde de kanıtlanmış ve son derece güvenli bir metal hibrit silindir sistemine dayanmakta. Bu silindirler aktif bileşen içermiyor ve H2, sistemi en saf şekilde beslediğinden, kimyasal sönüşüm gerekmez ve bununla birlikte genel sistemin verimliliği çok yüksek kalır.

Buna karşılık reformcu sistemler, kaçınılmaz olarak CO2 izi bırakan dizel yağı gibi sıvı yakıttan CO2 oluşturur. Potansiyel olarak kükürt gibi mazotta bulunan diğer yan ürünler elektrik pompaları yardımıyla deniz suyunda çözülmesi gerekir.

Aynısı, stirling motorları, kapalı devre dizeller ve kapalı devre buhar türbinleri gibi diğer prensiplere dayanan Havadan Bağımsız Sistemleri (AIP) için de geçerlidir. Ancak FC4G sistemi öyle değildir. Elektrik enerjisinin yanı sıra tek yan ürün saf sudur ve ağırlık dengelemesi için gemide saklanır. Her zaman kimyasal endüstrinin çalıştığı yerlerde, tipik olarak her müşteri ülkesinde H2 kolayca bulunur veya suyu H2 ve 02’ye bölerek yeşil enerji kaynakları kullanılarak üretilebilir.

FC4G’nin genel izleri, piyasadaki en uygun ve üzerine hiçbir yan ürün konulmayan, ısıl ve akustik izleri minimumda tutarken, genel sistem verimi herhangi bir yanmalı motordan iki kat daha iyidir.

Bunu Paylaşın