Tersanesi olmayan tek liman

MDN İstanbul

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer İzmir ve çevresinde bir tersane bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti. Amatör denizciliğin geliştirilmesi, İzmir halkının deniz sevgisinin artırılması ve denizin amatör denizciler tarafından daha çok kullanılması gerektiğine dikkati çeken Erginer, ‘’Bunun için her yıl İzmir Kayıkları Yarışı ve Kartondan Tekneler yarışı düzenliyoruz. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki 12 adet İzmir kayığı kötü durumda. Gereken ilginin gösterilmesi, bakımlarının yapılması gerekiyor’’ dedi.

“İzmir dışında dünyanın hiçbir yerinde limanı olup da tersanesi olmayan başka yer yok”

Güneş enerjisiyle çalışan tersane
Günümüzde hızla tükenen enerji kaynaklarının yerini güneş, rüzgar ve hibrid enerji sistemleri gibi yeni enerji kaynaklarının aldığını, İzmir’in de 360 gününün güneşli geçtiği göz önüne alındığında güneşten yararlanmamanın mantıksızlık olacağını ifade eden Erginer, ‘’EXPO 2015 adaylığı sırasında İzmir’i tanıtmak amacıyla İzmir Körfezi için güneş enerjisiyle çalışan tekne tasarladık. Ancak belediyeyi bu konuda da ikna edemedik’’ diye konuştu.
Mavişehir, Bayraklı ve Pasaport gibi yerlere yeni marinaların kurulması gerektiğinin altını çizen Erginer, “İzmir halkımızın tekneleri ile bu marinaların dolması hedeflenmelidir.” dedi.

Tersane için yer hazır
İzmir kuzey aksında tersane bölgesi için bir yer ayrılmadığını kaydeden Emrah Erginer şöyle devam etti: ‘’Dünyada gemi trafiğinin en yoğun olduğu denizlerden biri olan Ege Denizi’nde, sadece Yunanistan’da hem liman hem tersane var. İzmir dışında dünyanın hiçbir yerinde limanı olup da tersanesi bulunmayan bir yer yok. Aliağa’da bulunan gemi söküm bölgesinin bir bölümü şayet hiçbir şekilde tersane yeri bulunamıyorsa gemi bakım ve onarım işleri için ayrılmalıdır.’’ Erginer İzmir’deki üniversitelerde gemi mühendisliği lisans bölümünün bulunmadığını, halen sadece İTÜ, YTÜ ve KTÜ gibi üniversitelerde yani Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’nde bu eğitimin verildiğini söyledi.
‘’Oysa ki özellikle yat üretiminde Türkiye’de marka olan Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Göcek gibi yerler bölgemizde bulunmaktadır’’ diyen Erginer, Türkiye’de iki tane yüzer havuz sisteminin kurulduğunu, birinin İTÜ’de olduğunu, İzmir’de kurulanın ise lisans bölümünün olmamasından dolayı çürümeye terk edildiğini dile getirdi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın