Tersan Tersanesi, Calvert’i suya indirdi

MDN İstanbul

Yalova Altınova’da Tersan Tersanesi tarafından, Ocean Choice International firmasına yapılan NB 191 proje numaralı Calvert isimli balık fabrikası gemisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun ve Ocean Choice International firma yetkililerinin katılımıyla 16 Temmuz’da suya indirildi.
Geminin; 74 metre uzunluğa, 16 metre genişliğe ve bin metreküplük ambar hacmine sahip olduğunu belirten Paksu, “Tersan grubu bugün Yalova’da 300 dönüm üzerine kurulu, Türkiye’nin en büyük tersanelerinden biridir. Yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamaktadır, gece vardiyası ile bu sayı 4 binlere çıkıyor. Tersanemizde yeni inşa yatırımlarının yanı sıra, alt ve üstyapı alanındaki yatırımlarımız da devam etmektedir.
Son altı yılda Türkiye’de gemi ihracatında lider konumdayız. Şu anda 16 ayrı projenin inşasına devam ediyoruz. Son beş yıl içerisinde 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2011 yılında Rolls Royce ile ilk doğalgazla çalışan kargo gemisini yaptık. Doğalgaz, elektrikli ve hibrit sistemlerle çalışan üç feribotu bu sene başında teslim ettik” dedi.
Varank ise geminin niteliğinden bahsederek, “Hammaddenin elde edilmesinden, paketlenip son mamül haline gelmesine kadar bir ürünün bütün aşamaları bu gemide hayat bulacak. Tek başına bu bile Türk tersaneciliğinin ve gemi mühendisliğinin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından oldukça gurur verici’’ şeklinde konuştu.

“Gemideki yerlilik oranı
yüzde 55’leri aşmış durumda”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, son yedi yılda 329 projeye destek verildiğini belirten Varank sözlerine şöyle devam etti, ‘‘Tersan son 10 senede birçok ilke imza atmış oldu. LNG ile çalışan kargo gemisinden, hibrit feribotlara ve yolcu gemilerinin üretimine kadar birçok alanda büyük işler başardı. Beni en çok memnun eden hususlardan birisi de burada üretilen gemilerin yerlilik oranındaki artış. Bugün suya indireceğimiz fabrika balıkçı gemisindeki yerlilik oranı yüzde 55’leri aşmış durumda. Yani yalnızca gemi sanayinde değil, sanayimizin diğer alt sektörlerine de hizmet eden bir yapıdan söz ediyoruz. Ürünlerde yerlilik oranı arttıkça, sanayimizin diğer alt sektörleri de buradan besleniyor ve büyümüş oluyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gemi inşa yatırımlarına, yatırım ve teşvik uygulamalarımızla destekliyoruz. Bu kapsamda son yedi senede 329 projeye teşvik belgesi verdik. Bunların 224 tanesi tamamlandı. Ayrıca tersanelerimizde gemi inşada kullanılan bütün malzemeler için genel teşvik muafiyetleri sunuyoruz. İstihdam edilen işçiler için de 18 ay boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği sağlıyoruz.
Bunların yanı sıra tersanelerimiz, Bakanlık tarafından sunulan Ar-Ge ve TÜBİTAK desteklerinden faydalanabiliyor. Nitekim Tersan, bu teşviklerden faydalanan firmalarımız arasında. Şirketin 2017’de kurduğu ve 100’e yakın kişinin istihdam edildiği bir Ar-Ge merkezi var. Ar-Ge ve tasarım merkezlerine; kurumlar vergisi muafiyeti, gelir vergisi stopaj teşviği, sigorta prim desteği ve damga vergisi istisnası gibi birçok destekler sunuyoruz. Burada şunun altını çizmek istiyorum Ar-Ge’ye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Bizler limanlarımızı ve tersanelerimizi ihracatımızın can damarları olarak görüyoruz.
Suya indirilecek bu gemi, ülkemizin ulaştığı yerli ve milli sanayinin, teknoloji ve yetişmiş insan kaynağının en somut ürünlerinden birisidir. Hafta sonu Gölcük Tersanemizi ziyaret ettim. Orada inşa halinde olan ‘Reis’ sınıfı denizaltıları gördüm. Dünyada denizaltı üretilebilen birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Bizim geldiğimiz nokta hepimiz için gurur verici.”

Bunu Paylaşın