Tersan Tersanesi 2021 yılına kadar dolu

MDN İstanbul

Gemi inşa projelerinde özel maksatlı gemilerle ön plana çıkan Tersan Tersanesi, 2018’in ilk üç çeyreğini başarılı projelerle geride bıraktı. Yaşanan ekonomik daralmaya rağmen 16 yeni inşa projesi alan firma, yakaladığı ivmeyi 2021’e kadar devam ettirecek.

Şakir Erdoğan

Farklı pazarlar ve farklı tip projelerle portföylerini genişlettiklerini ifade eden Tersan Tersanesi İş Geliştirme Direktörü Şakir Erdoğan, “Sipariş defterimizi, teslimatları 2021 yılının ikinci çeyreğinin ortasına dek ulaşan yeni projeler ile zenginleştirdik. Son yıllarda ağırlıklı olarak çalıştığımız Kuzey Avrupa pazarına ek olarak Rusya ve Kanada pazarlarını öncelik hedef olarak belirledik. Bu bağlamda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ürün yelpazemizde rüştümüzü ispat ettiğimiz proje tiplerine ek olarak ropax ve yolcu gemilerini de ekleyerek bu sektörde de aranan tersaneler arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi. Rusya pazarında iki önemli projeye imza attıklarını ifade eden Erdoğan, “Son dönemde açıldığımız Rusya pazarından iki ayrı yeni müşterimiz için iki adet 108 metrelik balıkçı gemileri teslim edeceğiz. Teknolojik olarak oldukça karmaşık olan bu balık işleme gemileri bugüne kadar Rusya’dan aldığımız en büyük projelerdir” dedi. Tersan Tersanesi olarak devam eden 16 yeni inşa projesi olduğunu anlatan Erdoğan, “Yakın zamanda yürürlüğe girmesini beklediğimiz 3 adet yeni inşa projemizle birlikte toplam 19 adet yeni inşa projesi var. Bu yeni inşa projeleri; teslimatı yakın olan, denize indirilmiş veya testleri devam eden ya da kontratı imzalanmış, dizayn işleri süren vb. gibi farklı aşamalarda üretimlerine devam edilmekte olan gemilerimizden oluşuyor” dedi.

İki adet yolcu gemisi
siparişi aldı

Norveç’in tarihi Hurtigruten kıyı hattında çalışacak olan iki adet yolcu gemisi siparişi aldıklarını da aktaran Erdoğan, “Bu hattaki ihalenin 4 gemilik kısmi işletmesini kazanan Havila firması, bu hattaki gemilerini kendi markası Havila Kystruten adı ile çalıştıracak. Ülkemizdeki ekonomik gelişmelerin yurtdışındaki algısında gelişme, iyileşme olacağına inanıyoruz ve 2019 yılı için beklentilerimiz yüksek. Tersan Tersanesi ve Türk tersaneleri olarak, 2018 yılının ilk yarısında yakaladığımız ivmeye 2019 yılında kaldığımız yerden devam edeceğimize inancımız tam” şeklinde konuştu. Öte yandan hemen her sektörde olduğu gibi gemi inşa sektöründe de finansmanın gelişimi etkileyen bir faktör olduğuna değinen Erdoğan, “Özellikle son aylarda yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından finans her türlü alt kolu ile gerek ulaşılması, gerek yönetilmesi ile daha zor bir konuma geldi. Nispeten büyük hacimler ile işletilen sektörümüz tabii ki yoluna tüm gücü ile devam ediyor fakat süreçlerin uzaması ve maliyetlerin artması dünya çapındaki rekabetçiliğimize olumsuz yansıyor” diye konuştu.

867 milyon liralık yatırım
Yeni projelerde kullanılmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan eylül ayında teşvik alan Tersan Tersanesi, 552,5 milyon ve 314,3 milyon liralık iki ayrı yatırımla birlikte Yalova’da toplamda 867 milyon liralık gemi yapımı yatırımına imza atacak.

Bunu Paylaşın