Tek Nefeste 100’üncü Yıl ile Cumhuriyet’i anlattı

MDN MEDIA

İzmirli profesyonel dalgıç ve sualtı fotoğrafçısı Efe Akçakayalıoğlu, gönüllü gençlerle birlikte Tek Nefeste 100’üncü Yıl Projesi kapsamında Karaburun, Kaş ve Ayvalık’ta Cumhuriyet’in kazanımlarını anlattığı fotoğraflar çekti

Akçakayalıoğlu projesiyle ilgili, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılıyla ilgili ne yapabileceğimi düşündüm ve sualtında fotoğraf çekerek, Cumhuriyet’in bir asırdır bize kattıkları kazanımları sualtında modelli olarak yorumlayabileceğimi düşündüm. Proje planlama, hazırlık süresi 6 ay, çekim süresi 5 ay olmak üzere toplam 11 ayda tamamlandı. Ülkeme, dünyama ve Türk halkına armağan etmek istediğim bir çalışma olarak gelişti. 40’ı aşkın gönüllü çalıştı. Gönüllülerin çoğu üniversite öğrencisi dalgıçlardı. 5 bin kilometrelik yolculuk yapıldı” dedi.

120 dalışta 15 konu işlendi

Toplam 120 dalış gerçekleştirdiklerini ve 15 konuyu; kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı, medeni kanun, bilim insanları, mühendisler, engelliler, filenin sultanları, madenciler, doktor ve sağlık çalışanları gibi barış temalarını işlediklerini söyledi.

Akçakayalıoğlu söylerine şu şekilde devam etti:

Deniz sürprizlerle dolu

Deniz sürprizlerle dolu. Zorlandığımız anlar çok oldu. Görüş, fırtına, akıntı gibi birçok değişken etken var. Bazı dalışlarda görüş çok kötüydü. O planı tekrarlamak zorunda kaldık. Bazı günler fırtına vardı. Gönüllülük esasıyla gelen ve işinden, ailesinden zaman ayıran herkes emek verdi. Beni en fazla batmak bilmediği için seçim sandığıyla yaptığımız çekim zorladı. Modeller, sualtında çalışırken daha fazla zorlandı. Maskesiz, kostümlerle çalıştılar ve üşüdüler. Sualtındaki çalışma yaklaşık 1 saat sürdü ama bazen model üşüdüğü için 20-25 dakikada çıkmak zorunda kaldı.

Belgeseli de gelecek

Tek nefeste 100’üncü yıl projesinin hem sualtında hem suütünde yürütüldüğünü ekleyen Akçakayalıoğlu, belgesel tadında bir film hazırladıklarını ve bütün dünyanın izleyeceği bir şekilde sunmaya hazırlandıklarını dile getirdi.

En genç modelin 16 yaşında olduğunu söyleyen Akçakayalıoğlu, bu projeyi gençlerin gücünü göstermek için de araç olarak kullandığını söyledi.

Gönüllü gençlerle beraber hiç yoktan böyle bir projeyi var ettik

Başka bir mesaj da gençlerin neler yapabileceğini göstermek içindi. Gönüllü gençlerle beraber, hiç yoktan böyle bir projeyi var ettik. Herkes isterse hayal eder, peşinden koşar, mücadele eder ve sonunda gerçekleştirir. Gençlerle birlikte bu projeyi hayata geçirdiğim için çok mutluyum ve onlarla gurur duyuyorum. Bunu da sergi ve konferans olarak belgesel film ile beraber bütün üniversitelerde anlatmak, hikâyeyi paylaşmak istiyoruz.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın