TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi denize indirildi

MDN İstanbul

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Selah Tersanesi’nde inşa edilen TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi (A – 575), Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle denize indirildi.

Başbakan Binali Yıldırım, 2016 yılının ekim ayında denize indirilen Yüzbaşı Güngör Durmuş gemisinin kardeş gemisi olduğunu ifade ederken Deniz Kuvvetlerini güçlendirmek için yapılan çalışmaların önümüzdeki dönemde artarak süreceğinin altını çizdi.

“Selah Tersanesi geçmişi oldukça uzun olan ve 1982 yılından bu yana aktif olarak gemi inşa sanayinde çalışan önemli bir kuruluşumuz. Bugün de bu geminin denize inişi ile beraber dünyanın etrafını yakıt almadan 1,5 kez dolaşabilecek seyir siasına sahip bir gemiyi, Deniz Kuvvetlerimize kazandırıyoruz. Denize indirdiğimiz gemiler, dev ulaştırma projeleri ve yerli savunma sanayimizle dünyaya ve bölgeye ülkemizin gücünü bir kez daha göstermiş oluyoruz. Allaha şükür ki, bugün karamsarlık yok; aksine ümit, heyecan, gelecek sevinci ve özgüvenimiz var. 50 yıl önce Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı tartışması yapılırken, bugün, her kapasitede ve kabiliyette gemiyi yapabilir hale geldik. Ayrıca sadece kendimiz için inşa etmekle kalmıyoruz, dostlarımızın ve diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek noktaya geldik. Son 15 yılda çok büyük ilerlemeler kaydederek yerlilik payını yüzde 24’lerden yüzde 60 düzeyine çıkardık. Ancak hedeflerimiz daha büyük. Bunları gerçekleştirmek için kapasitemiz ve imkanımız var. Son dönemde iş dünyasında görülen dinamizm umutlarımızı yeşertiyor ve hizmet aşkımızı daha da artırıyor.

Değerli denizci dostlar, bugün denize indirmekte olduğumuz geminin adı TCG Şehit Üsteğmen Arif Ekmekçi. Şehidimizin annesi ve yakınları da buradalar, tekrar hoş geldiniz diyorum. Üsteğmen Arif Ekmekçi, Su Altı Taarruz Subayı olarak görev yaparken şehit düşmüş ve naaşı yıllar sonra denizlerde bulunarak şehitliğe defnedilmiştir. Şehidimizin adı indireceğimiz bu gemide ebediyen yaşayacak. Şehit Arif Ekmeçi’nin görev aşkının ve vatan sevgisinin tüm genç denizcilerimize örnek olacağına inanıyorum. Şehidimizin aziz hatırasını rahmetle, minnetle yad ediyorum. Ülkemizin bugünlere gelmesini sağlayan başta, Cumhuriyetimizin kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan savunması için, milletin selameti için canını seve seve veren tüm şehitlerimizi bu vesile ile rahmetle şükranla anıyoruz. Gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz.”

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu törende yaptığı konuşmada yerli sanayinin yarattığı katkıdan duyduğu memnuyeti vurguladı. “1965 yılında kurulan Donanma Cemiyetinin “Kendi Gemini Kendin Yap” sloganıyla başlattığı kampanya, bugün Milli Savunma Sanayimizin kendi gemilerini kendi tersanelerinde dizayn ve inşa etmesinin yolunu açmıştır. Günümüzde, modern gemilere sahip olan bahriyeler değil, bunları kendi tasarlayabilen, inşa ve idame etme kabiliyetinde olanlar saygı görmekte, etkin, caydırıcı ve kalıcı olabilmektedir.”

Tören, Üsteğmen Arif Ekmekçi lojistik destek gemisinin, denizcilik geleneklerine uygun olarak, Genelkurmay Başkanı’nın eşi Şule Akar tarafından denize indirilmesi ile son buldu.

TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi; 106,51 metre boy, 16,80 metre genişlik ve 6.150 ton yakıt taşıma kapasitesine ve helikopter platformuna sahip. Saatte 12 deniz mili (22 km/saat) üzerinde sürat yapabilecek gemi, 9.500 deniz mili ( 17.594 km) seyir siasına sahip. Aynı tipteki ilk gemi olan TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin 2018 yılı içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.

Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi (A-575) Özellikler

  •  Boy: 106.51 m
  •  Genişlik: 16.80 m
  •  Yakıt Taşıma: 4330 ton
  •  Temiz Su: 550 ton
  •  Motor: 21520 kw
  •  Helikopter Platformu: 15 ton
  •  Hız: 12 kt (22 km/saat)
  •  Seyir Siası: 9500 Nm (17594 km)
  •  Silah: 212.7 mm STAMP
Bunu Paylaşın