TCG Kınalıada, Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

MDN İstanbul

TCG Kınalıada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Ülkemizin ilk milli savaş gemisi projesi MİLGEM kapsamında inşa edilen 4’üncü gemi olan TCG Kınalıada, dün düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

İstanbul Tersanesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle dün envantere katılan TCG Kınalıada korvetinin tasarım, inşa ve entegrasyon faaliyetleri İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirilirken, bu faaliyetler için gerekli olan tasarım, araştırma-geliştirme, tedarik ve hizmet alımı kapsamındaki çok sayıda eş zamanlı proje Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yerli ve milli imkanlar ölçüsünde yürütüldü.

Platform sistemleri ve dizayn hizmetleri STM, silah ve sensör sistemleri ASELSAN, savaş yönetim sistemi HAVELSAN tarafından sağlanan Kınalıada korvetinde 50’yi aşkın yerli firma alt yüklenici olarak görev yaptı.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerin ilk üçünden farklı olarak Kınalıada korvetinde, bu zamana kadar yurtdışından tedarik edilen ABD yapımı “Harpoon” deniz füzesinin yanında, ROKETSAN tarafından milli imkânlarla geliştirilen “Atmaca” füzesi de kullanılıyor.

HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı’nın birlikte geliştirdiği Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi “Advent” de ilk kez Kınalıada gemisinde kullanılıyor.

TCG Kınalıada’nın teknik özellikleri
Türk Deniz Kuvvetleri’nin sürat, denizcilik ve stabilite isteklerini karşılayacak şekilde geliştirilmiş tek gövdeli deplasman tipi tekne formunda olan Kınalıada’nın tam boyu 99 metre ve genişliği 14,4 metre olarak yapıldı.
Gemi, 2400 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle, 5 deniz durumunda kısıtsız, 6 ve üzeri deniz durumlarında ise kısıtlı harekat kabiliyetine sahip olmakla birlikte, ana tahrik sistemi, bir adet gaz türbini ve iki adet dizel makineden meydana geliyor.

Kınalıada, 29+ deniz mili azami sürate ulaşabilirken, 10 tonluk bir helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip ve 4 deniz şiddetine kadar helikopter uçuş harekâtı icra edebiliyor.
Çoğunluğu yerli imkânlarla geliştirilmiş ileri teknoloji sensör, elektronik harp, navigasyon ve haberleşme sistemleri ile donatılan Kınalıada, asimetrik, yüzey, hava ve sualtı tehditlerine yönelik savunma, aldatma, karıştırma ve bertaraf etme sistemlerine de sahip olarak tasarlandı.

Bunu Paylaşın