Tatlıoğlu: AKYA Torpidosu’nu Türk Deniz Kuvvetleri envanterine aldık

MDN İstanbul

Roketsan tarafından geliştirilen millî ağır torpido AKYA’nın harp başlıklı ilk atış testi, Doğu Akdeniz’deki TCG Preveze Denizaltısı’ndan başarıyla gerçekleştirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve askerî personel, AKYA ağır torpidosunun atışını TCG GÖKOVA’nın Komuta Merkezinden izledi.

Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun “Bismillah ateş serbest” komutuyla ateşlenen AKYA ağır torpidosu, hedef gemiyi tam isabetle vurarak batırdı.

AKYA’nın hedefi başarıyla vurduğu anlarda TCG Gökova Komuta Merkezinde büyük sevinç yaşandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, atış sonrası yaptığı değerlendirmede, “Bugün Türk Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir gün. Yerli ve millî torpidomuz AKYA’nın çok başarılı bir atışını icra ettik ve AKYA torpidosunu Türk Deniz Kuvvetleri envanterine aldık” ifadesini kullandı.

Kısa bir süre önce millî ve yerli güdüm mermisi Atmaca’nın envantere alındığını anımsatan Tatlıoğlu, “Kısa süre sonra gemilerimizden hava hedeflerine karşı kullanacağımız Hisar deniz millî ve yerli güdümlü mermimizi hizmete alacağız. Aynı şekilde millî ve yerli mayınımız Malaman’ı kısa bir süre sonra envanterimize alacağız. Yerli ve millî atış kontrol sistemlerimizi kullanan gemilerimiz, yerli ve millî güdüm mermileri ile yerli ve millî torpidoları kullanmaktadır. Hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

“Dünyadaki 5-6 ülkeden biri olduk”

Savunma Sanayii Başkanı Görgün de bu atışla yüksek teknoloji içeren bir mühimmatın başarılı bir atışla Deniz Kuvvetleri’ne kazandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

Bugün atışını yapmış olduğumuz ağır torpido özellikle denizaltı harbi için çok çok önemli, vazgeçilmez bir unsur. Hem zor tespit edilmesi ve hem de çok ciddi bir tahrip gücüne sahip olması sebebiyle yerli ve millî olması çok elzemdi. Bunu yapabilen dünyada 5-6 ülke var. Biz de bunlardan bir tanesi olduk. Allah’a çok şükür bugün başarılı atış sonucunda bunu envantere kazandırmış olduk. Bu, mavi vatanımızın korunmasında, bölgedeki haklarımızın korunmasında Deniz Kuvvetlerimiz için çok caydırıcı bir güç olacak.

Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımız’a, Milli Savunma Bakanlığımız’a, Deniz Kuvvetlerimiz’e ve bu projede emeği geçen tüm şirketlerimize, tabii ki Roketsan ve Savunma Sanayii Başkanlığı personeline teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.

“Türkiye’nin mavi vatandaki çelik kılıcının ne kadar keskin olduğunu gösteriyor”

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Gerçekten Türk Silâhlı Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, özellikle savunma sanayimiz için çok tarihi bir gün. Envantere giren yerli ve millî Atmaca Gemisavar füzemizden AKYA torpidomuzun da Deniz Kuvvetlerimiz’in envanterinde olması gerçekten Türkiye’nin mavi vatandaki çelik kılıcının ne kadar keskin olduğunu gösteriyor. Bunu millî kabiliyetlerle gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu da burada hepimiz beraber yaşadık.

(AA)

Bunu Paylaşın