İstanbul’un tarihi simgeleri arasında yer alan Bahçe Sınıfı vapurlarından ikisi olan Fenerbahçe ve Paşabahçe, uzun yıllar sonra Haliç Tersanesi’nde yan yana geldi.
İstanbul sularında çalışan en eski vapurlardan biri olan Fenerbahçe Vapuru, Haliç Tersanesi’nde gerçekleşen bakım ve onarım işlemlerinin ardından Koç Müzesi kıyısındaki yerini almadan önce Paşabahçe Vapuru ile yıllar sonra yan yana geldi. Yolcu taşımacılığında İstanbul’un simge gemilerinden olan Paşabahçe, Dolmabahçe ve Fenerbahçe vapurları uzun yıllar yolcuların gözdesi olmuştu. İstanbul’da deniz ulaşımının yakın tarihine tanıklık etmiş bu üç vapurdan günümüze yalnızca Paşabahçe ve Fenerbahçe vapurları ulaştı.
Toplu taşımada 55 sene boyunca kullanılan ve yaklaşık 10 senedir Rahmi M. Koç müzesinde ‘Müze Vapur’ olarak sergilenen Fenerbahçe Vapuru getirildiği Haliç Tersanesi’nde yapılan bakım ve onarım işlemlerinin ardından yeniden Koç Müzesi kıyısındaki yerini aldı.
İlginizi çekebilir: Sinem Dedetaş: Sektörde olmayan endüstri burada mevcut
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 22 Aralık 2008 tarihinde Veda Turu adıyla son seferini gerçekleştiren 1952 üretimi Fenerbahçe Vapuru’nu, imzalanan iş birliği protokolü ile Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’ne devretmişti. Bu süreçte vapurun tüm bakım ve onarımlarını İBB üstlenmişti. ‘Müze vapur’ olarak hizmet veren tarihi vapurun son bakım-onarım işlemi, 2011 yılında, yine Haliç Tersanesi’nde yapılmıştı. Rahmi Koç Müzesi ile arasındaki iş birliği protokolünü uzatma kararı alan İBB, Fenerbahçe Vapuru’nu, Haliç Tersanesi’nde, 10 yıl sonra yeniden 28 Haziran 2021’de bakıma aldı. Havuza alınan vapurun su altı sac değişimi, boyama, pervane sökümü, güverte ve taraça zemin ağaçlarının bakımı, küpeşte değişimi ile genel bakım ve onarım işlemleri gerçekleştirildi.
Fenerbahçe Vapuru, Haliç Tersanesi’ndeki bakım ve onarım işlemlerinin ardından Rahmi M. Koç Müzesi’nde yeniden ‘Müze Vapur’ olarak yerini aldı. Paşabahçe Vapuru’nun ise yeniden İstanbullularla buluşması için Haliç Tersanesi’nde restorasyonu devam ediyor.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.