Tamer Kıran: Limanlardaki bekleme süreleri çok uzun

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO)’ ağustos ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan’ın da katıldığı toplantıda İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan Kıran İMEAK DTO’nun da ağustos ayı içerisinde 40’ıncı yılını dolduracağını belirtti ve denizciler olarak özveriyle çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

‘Küresel büyüme tahminleri aşağıya çekiliyor’
Dünya ekonomisin Ukrayna-Rusya savaşı etkisiyle başlayan ve ardından ABD ile AB Merkez Bankalarının parasal sıkılaştırma etkileriyle beklenenden hızlı yavaşladığını belirten Kıran, “IMF geçen hafta yayımladığı raporla 2022 küresel büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye düşürdü. Hemen arkasından ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme oranı eksi yüzde 0,9 olarak açıklandı. İlk çeyrekte yüzde 1,6 olan büyümenin üzerine bir çeyrek daha negatif bir veri gelerek her ne kadar gerek istihdam piyasasındaki gerekse hizmetler kesimindeki canlılık gerçek bir resesyon yaşanmadığını gösterse de ABD ekonomisini teknik olarak resesyona sokmuş oldu” dedi.

Euro bölgesindeyse yüzde 2,6 olan büyüme beklentisinin Rusya’nın doğal gaz sevkiyatını bu kış tamamen kesmesi durumunda yüzde 2’nin altına inmesinin beklendiğini aktaran Kıran, Çin’e ilişkin büyüme tahminlerinin onlarca yıl sonra yüzde 5’in altına gelerek yüzde 3,3’e gerilemiş durumda olduğunu söylerken, “Covid-19’a yönelik kapanmalar ve içeride konuta dayalı temerrüt riskleri Çin’in büyümesini ciddi biçimde geriletiyor. Önümüzdeki süreçte küresel ekonomide büyüme tahminlerinin daha da aşağıya gelme ihtimali artmış durumda” ifadelerini kullandı.

‘25 milyondan fazla tahılın güvenli ve hızlı bir şekilde sevki sağlanacak’
Türkiye’nin Tahıl Koridoru Anlaşması’nın imzalanmasında öncü bir rol oynadığını vurgulayan Kıran, “Tahıl ürünlerinin sevki için İstanbul’da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz tarihinde resmî olarak açıldı. Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM)’den 5’er temsilcin yer aldığı Merkez, Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışları koordine etmek üzere faaliyetlere başladı. Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık 3’te birinin Rusya ve Ukrayna üzerinden sağlandığını düşünürsek Ukrayna’dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi halinde başta Orta Doğu ve Afrika olmak üzere, küresel anlamda hem de düzensiz göç nedeniyle ne kadar ciddi bir güvenlik riski oluşacağı aşikardır. Bu merkezin devreye girişiyle birlikte Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturması sağlanmıştır. Anlaşma kapsamında Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan 1 Ağustos’ta yola çıkan ilk gemi, İstanbul Boğazı’nda Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin temsilcilerinin denetlemelerinin ardından dün itibarıyla Lübnan’a gitmek üzere hareket ederken diğer gemilerin hazırlığının davam ettiğine dair haberi almaktayız” diye konuştu.

Büyümeye ilişkin de konuşan Kıran, “Gerçekleşen bazı göstergeler küresel ekonomideki yavaşlamanın ekonomimizin büyüme hızına da yansımaya başladığını gösterse de ihracat ve turizm gelirlerinden olumlu sonuçlar almaya devam ediyoruz. İhracatımız temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18 milyar 550 milyon dolar, 2022 yılı ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 oranında artışla 144 milyar 417 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler 2022 yılını 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde kapatacağımıza işaret ediyor. Dolayısıyla sanayi ve ihracatımızın gücü turizmin katkılarıyla küresel yavaşlamadan görece daha az etkilenmeye aday ülkelerden birisi olduğumuzu söyleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

‘Enflasyonla mücadelenin devam etmesi büyük önem arz ediyor’
Enflasyonun ülkemiz için en büyük sorun olmaya devam ettiğini belirten Kıran, “Dün açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,37 artarken yıllık 79,60’a yükseldi. Öte yandan merkez bankasının geçen hafta yayımladığı enflasyon rakamına göre 2022 yıl sonu tüfe tahmini yüzde 60 seviyelerine çekildi. Başta asgari ücret olmak üzere yapılan ücret ayarlamaları, alım gücündeki kayıpları telafi etme potansiyeline sahip olsa da bunun ücret enflasyon sarmalına dönüşmemesi için enflasyon ile mücadelenin tüm araçlarla devam etmesi büyük önem arz etmekte” dedi.

Kıran, denizcilik piyasaları hakkında da konuşurken, “Makro ekonomik olumsuzluklar, Ukrayna-Rusya savaşının etkileri, Çin’deki Covid-19 kısıtlamaları ve ekonomik yavaşlamanın etkisiyle 2022 yılında yüzde 3,5 olan küresel deniz ticareti büyüme tahmini yüzde 1,4 olarak aşağı yönlü revize edilmiştir. Böylelikle 2022 yılında küresel deniz ticareti hacminin 12 milyar 256 milyon ton olacağı bekleniyor. Değişen ticaret modelleri göz önüne alındığında ton mil bazında küresel deniz ticareti büyümesinde yıl başında yüzde 4 olan beklentinin yüzde 2,4’e düşeceği ön görülmektedir,” diye konuştu.

‘Bekleme süreleri Covid-19 öncesi seviyelerin çok üzerinde’
Limanlardaki bekleme süreleri hakkında da konuşan Kıran, “Bekleme sürelerinde bir miktar düşüş gözükse de haziran sonu itibarıyla kuru yük filosunun yaklaşın yüzde 34’ünün limanlarda beklemekte olduğu ve bu seviyenin Covid-19 öncesi seviyesinin hâlâ üzerinde olduğu görülmektedir. 2022 yılının ilk 5 ayında konteyner ticareti hacmi yıllık bazda yüzde 2,5 azalmıştır. Böylece 2022 yılı için küresel konteyner ticaret hacminin büyüme beklentisi de yüzde 0,2 seviyesine gerilemiştir. Haziran ayında konteyner gemisi filosu kapasitesinin yüzde 36,6’sı limanlarda beklemekteyken temmuz ayında bu artarak yüzde 37,7’ye yükselmiştir. Bu seviye Ekim 2021’in sonlarında kaydedilen bir önceki zirve seviyesini aşmış olmakla birlikte Covid-19 öncesi yüzde 31,5 olan seviyenin de hala çok daha üzerindedir,” ifadelerini kullandı.

Piyasalara bakıldığında Baltık Kuru Yük Endeksi’nin 12 Mart tarihinden itibaren hızla gerilediğini söyleyen Kıran, “Haziran ayında yüzde 12,7, temmuz ayında yüzde 15,4 düşen endeks oranı temmuz ayını 1895 seviyesinde kapatmıştır. Ağustos ayının ilk 3 gününde de düşüş aynı şekilde devam ediyor,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın