Tamer Kıran: Gemi sacı fiyatları günden güne değişiyor

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, bugün İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ukrayna-Rusya Savaşı’nda 3 ayın geride bırakıldığını belirtti ve bu süreçte yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Kıran, Ukrayna ve Rusya ile olan ticaretin azaldığına, 2022 yılının ilk üç ayının bir önceki yıla göre değerlendirildiğinde keskin bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Savaşın gemi inşa sektörüne de etkilerinin olduğunu, özellikle gemi sacı temininde sorun yaşandığını dile getiren Kıran, ‘‘Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi gemi inşa sektörümüzde özellikle de gemi sacı temininde ciddi sorunlara neden oldu. Türkiye’nin ağırlıklı olarak gemi sacı mamûlünü satın aldığı Ukrayna’da üretimin ve sevkiyatın durması diğer tedarikçilerin fiyatlarında önemli artışlara sebep oldu. Hâlâ dış piyasada gemi sacı mamûl fiyatları son derece oynak olup rakamlar günden güne değişebilmektedir. Müdahale öncesi Ukrayna’da tonu 1,100 dolar civarında olan gemi sacı fiyatı bugünlerde 1,400-1,500 dolar; Çin ve Avrupa Birliği ülkelerinde ise yaklaşık 2,000 dolar seviyelerine yükselmiştir’’ dedi.

Denizlerin ve çevrenin korunmasıyla ilgili çalışmalarının da devam ettiğinin altını çizen Kıran, mayıs ayında önemli bir gelişme yaşandığını ve müsilaja ilişkin düzenlemeler öngören Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 23 Mayıs’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sunulduğunu dile getirdi.

Kıran, ‘‘Bahse konu Kanun Teklifi’nde gemi ve diğer deniz araçlarından kaynaklı deniz kirliliklerinde mevcut Kanun’un hükümlerinde olduğu gibi kademeli olmakla birlikte yine gemi grostonuyla orantılı olarak idari para cezaları uygulanacak; liman, tersane, yat limanı, gemi söküm tesisi, balıkçı barınağı gibi kıyı tesislerinde meydana gelen deniz kirliliğinin yetkili mercilere ihbar edilmemesi; deniz çöpleri, atıkları ve atık suların toplanmaması ve yönetimine ilişkin gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde de bu sefer yeni bir uygulama olarak kıyı tesis yönetimlerine de idari bir para cezası uygulanacağı Kanun Teklifi metininden anlaşılmaktadır. Deniz taşımacılığının tersanelerin ve limanların Türkiye ekonomisindeki stratejik yeri, önemi, ekonomi ve istihdama katkısı dikkate alındığında Kanun uygulamalarında mağduriyet yaşanacağı aşikâr olup, bu durumun düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunduk. Bu konudaki taleplerimizi içeren yazımızı TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı’na ilettik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ancak çok umutlu olduğumuzu söyleyemem.

Diğer taraftan bahse konu Kanun Teklifi’nde yer alan doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinde mapa-şamandıra kurulumu ve işletilmesine ilişkin hükümlerin çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerden ziyade, ticari mahiyette sonuçlar doğuracağını düşündüğümüzden, bu düzenlemelerin de Kanun Teklifi’nden çıkartılmasını ilgili komisyona teklif ettik,’’ şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın