Tam otonom için büyük adım

MDN İstanbul

Tam otonom gemi projeleri için büyük bir adım atılıyor. IBM’in teknoloji ortaklarından olduğu Promae tarafından yürütülen Mayflower Otonom Gemisi (Mayflower Autonomus Ship-MAS), 16 Eylül’de İngiltere’nin Plymouth kentinde resmen suya indirilecek.Wärtsilä’nın da bu yılın başında katıldığı uluslararası bir konsorsiyumun projesi olan gemi, isim kaynağı olan ve 400 yıl önce Amerika’ya giden ilk göçmenleri taşıyan Mayflower’ın rotasını takip edecek.

İngiltere’deki Plymouth Limanı’ndan hareket edecek Mayflower, Massachusetts’e bulunan Plymouth Limanı’na doğru yapacağı yolculukta okyanustaki tehlikelerden kaçınmak için IBM’in yapay zekâ, gelişmiş sunucu, bulut ve sınır bilişim teknolojilerinden yararlanacak.

Gemi, 12 gün sürecek yolculuğunda güç ihtiyacını ağırlıklı olarak güneş ve rüzgâr enerjisinden sağlayacak.

Bilimsel araştırmalarda kullanılacak olan MAS’ın mikroplastiklerin okyanuslardaki kökeni, dağılımı ve potansiyel etkileri hakkında araştırmalar yapılması için toplayacağı analiz örnekleri, İngiltere’deki Plymouth Üniversitesi tarafından incelenecek.

MAS’ın görevi süresince sanal, artırılmış ve karma gerçeklik teknolojilerinin kullanımını İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi üstlenecek.

https://youtu.be/m6iHZlkg6TQ

Geminin trimaran tasarım gövdesi Polonya’nın Gdanks şehrinde inşa edildi.

Trimaran tasarımı sayesinde hem hidro hem de aero-dinamik bir yapısı olan MAS, dalgalı denizlerde dahi dengesini koruyabilecek. Alüminyum ve kompozit malzemelerden üretilen ve 15 metre uzunluğu bulunan gemi 5 ton ağırlığıyla oldukça hafif olacak. MAS’ın maksimum hızının yaklaşık 20 knot olması bekleniyor.

MAS projesi, başarılı olduğu takdirde, oldukça maliyetli olan ve zaman isteyen okyanus araştırmaları için düşük maliyetli ve esnek bir seçenek sunacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın