Dünya çelik talebi 2009 yılında yüzde 15 daha az olacak
Dünya Çelik Birliği (World Steel Association-WSA) açıkladığı en son kısa dönem tahminlerinde bu yıl dünya çelik talebinde önemli miktarda düşüş yaşanacağının altını çiziyor. Yüz seksen çelik üreticisinin temsilcisi olan Dünya Çelik Birliği’nin öngörülerine göre bu yıl için dünyanın toplam çelik kullanımı geçen yıla göre yüzde 14.9 azalarak 1.019 milyar ton olacak. Geçen yılki tüketim miktarı 1.197 milyon ton ile 2007’ye göre yüzde 1.4 daha az olmuştu.
Ekonomik krizden önce 2008 Nisan ayında yaptığı önceki tahmininde 2009 yılı çelik talebinin yüzde 6,3 artacağını öngören WSA, 2010 yılı için ise spesifik bir tahmin yapmanın çok güç olduğunu vurgulamakla birlikte aşamalı bir iyileşme bekliyor.
Nisan ayına kadar iyi performans gösteren Çin’de de çelik üretimi düşecek
2008 yılında dünya çelik tüketiminin yüzde 36’sını gerçekleştiren Çin’in söz konusu talep azalmasının derinliği ve süresinin belirlenmesindeki rolü çok önemli olacak. Yılın ilk çeyreği Çin’de çelik kullanımında pozitif bir büyümeye geri dönüşü işaret etti. Ülkenin yılın ilk çeyreğindeki çelik kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 arttı. İlk rakamlar nisan ayı çelik kullanım miktarının da yıllık bazda hemen hemen aynı oranlarda arttığını gösteriyor.
Ancak WSA’ya göre Çin’in bu yılki yıllık çelik kullanım miktarı geçen yıla göre yüzde 5 daha azalarak 400 milyon tonun biraz üzerinde gerçekleşecek. Bu analizin ima ettiği şudur; Çin çelik fabrikaları yıl başından bu yana üretimlerini artırmış ancak muhtemelen bundan sonra üretimlerinde keskin düşüşler görülecektir. Çin’in Ocak-Nisan 2009 dönemi aylık ortalama çelik talebi 42.6 milyon ton olmuştur. Gerçektende yıllık yüzde 5’lik bir azalma gerçekleşirse Mayıs – Aralık 2009 döneminde Çin’in aylık ortalama çelik tüketimi 32,55 milyon tona düşecektir.
Gelişmiş ülkelerdeki talep daralması daha derin
WSA’nın kısa dönem tahminlerine göre gelişmiş ekonomilerin çelik talebi çok düşük olurken ekonomileri yeni gelişen ülkelerin çelik taleplerinde daha az oranda bir düşüş bekleniyor. “BRIC” ülkeleri olarak isimlendirilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de bütün olarak yüzde 5,9 gerileme bekleniyor. Ancak söz konusu ülkelerden biri olan Hindistan yüzde 1,7 ile çelik talebinin artmasının beklendiği tek büyük ekonomi. BRIC ülkeleri hariç tutulacak olursa dünya çelik tüketiminde beklenen azalma yüzde 22.3’e çıkıyor. Sadece Çin hariç tutulduğunda ise azalma oranı yüzde 20.4’e geriliyor.
Gelişmiş ekonomilerdeki beklentiler ise şu şekilde; ABD’nin çelik talebi ikinci dünya savaşı sonrası en düşük seviyeyi görerek 2009 yılında yüzde 36,6 gerileyecek. Avrupa ABD’den sonra en çok etkilenen bölge olacak. AB27 ülkeleri çelik talebi yüzde 28.8, Japonya’nın çelik talebi ise yüzde 20.4 gerileyecek.
WSA’ya göre yılın ikinci yarısında çelik tüketimindeki iyileşme hükümetlerin ekonomik teşvik paketlerinin etkilerine, finansal sistemin istikrar bulmasına ve tüketici güveninin geri gelmesine bağlı kalacak.
Tüketimde azalma doğal olarak üretimi de vurdu
Uluslararası piyasalarda süregelen zayıflık ve talep daralması yılın ilk dört ayı boyunca ham çelik üretiminin son derece düşük seviyelerde kalması sonucunu doğurdu. Yine Dünya Çelik Birliği’nin 66 ülkenin raporlarına dayanan üretim verilerine göre, dünyada yılın ilk dört ayında yüzde 22.7 azalarak toplam 354 Mt çelik üretildi.
Bölgelerin yılın ilk dört ayı üretim miktarları ve geçen yıla göre üretimdeki değişim yüzdeleri şöyle;
Asya 231 Mt (-) %9,5
AB 40 Mt (-) %44.2
K.Amerika 23.5 Mt (-) %48,5
Çin 171 Mt %0,1
Sadece nisan ayı verilerine bakacak olursak; dünya çelik üretimi 89,5 milyon ton ile geçen yıla göre yüzde 23,6 daha az olarak gerçekleşti. Çin ve Hindistan hariç, ABD, AB, Japonya, G.Kore ve Eski Sovyetler Birliği gibi dünyanın önemli çelik üreticilerinin hepsinde üretim önemli miktarlarda azaldı. Hindistan 4.6 Mt üretim ile geçen yıla göre üretimini aylık bazda yüzde 8 artırdı. Belirtilen ülkelerin ve Türkiye’nin nisan ayı üretim miktarları ve geçen yıla göre azalma yüzdeleri şu şekilde;
ABD 3.9 Mt (-) %53
AB 9.5 Mt (-) %49
Japonya 5.7 Mt (-) %44
G.Kore 4.1 Mt (-) %11
Eski SSCB 7.4 Mt (-) %30
Çin 43.4 Mt (-) %4
Türkiye 2 Mt (-) %13
WSA’nın kısa dönem tahminine göre dünya üretim hacminde hızlı bir iyileşme olasılığı çok az.