Tahran’dan Yunanistan’a çağrı

MDN İstanbul

Atina tarafından ele geçirilen petrol tankeri Pegas, Evia Adası'ndaki Karystos açıklarında demirlenmiş olarak görülüyor. Fotoğraf: Reuters

İran ve Yunanistan arasında denizcilik krizi yaşanıyor. Yunanistan tarafından kıyılarında bir İran gemisine el konulmasının ardından İran Deniz Kuvvetleri de Körfez Denizi’nde bulunan iki Yunan tankerine el koydu.

Reuters’ta yer alan habere göre Atina’nın nisan ayında İran bayraklı Pegas gemisini bağlaması ve ABD’nin Tahran’a yönelik uyguladığı sert yaptırımlar doğrultusunda gemideki petrol yüküne el koyması sonrası geçtiğimiz cuma günü İran da iki Yunan tankerini bağladı.

ABD’li ve Yunan diplomatlar’ın İran’a Yunan tankerlerini, yüklerini ve gemilerdeki mürettebatı derhâl serbest bırakması yönündeki çağrılarına karşın Tahran Yunanistan’ı yaşanan krizi ABD’nin dâhil olmadığı bir ortamda çözmeye davet etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’ın İran’ın haksız el koymalarına karşı NATO müttefiki Yunanistan’ın yanında olacağını belirtirken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, Washington’u “dünyadaki serbest ticaretin en büyük bozucusu” olarak nitelendirdi ve “Bay Blinken, ABD’nin tek başına dünyaya kurallarını dayattığı dönemin sona erdiğini anlamalı,” ifadelerini kullandı.

Yunan Hükûmeti’nin üçüncü bir taraftan emir almanın kendileri için daha önemli olduğunu gösterdiğini belirten Khatibzadeh, “Biz yine de İran ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyi niyetli kalması gerektiğine inanıyoruz,” dedi.

Khatibzadeh ayrıca el konulan gemilerdeki mürettebatların sağlık durumlarının iyi olduğunu ve aileleriyle telefon görüşmesi yapmalarına izin verildiğini aktardı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın