Tahıl ihracatına yeni bir engel

MDN MEDIA

Tarihinin en kurak dönemini geçiren Mississippi Nehri’nde tahıl ihracatı, azalan su seviyesi nedeniyle tehlikeye girdi

Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS)’nden yapılan açıklamaya göre, aşağı Mississippi Nehri’nin su seviyesi son dönemlerin en düşük seviyesine geldi. Açıklamada, Amerikan tahıl ticaretinin en yoğun dönemi boyunca, su seviyesinin kritik düzeyde kalacağı açıklandı.

Kuraklık nedeniyle çiftçiler rekabetin gerisinde kaldı

Nakliyeciler, ihracata bağımlı mısır ve soya fasulyesi taşıyan araçların yük miktarını, gemilerin karaya oturmasını engellemek için azalttı. Brezilya’nın, ihracatta Amerika’yı geride bıraktığı bu dönemde, hasat zamanında gelen kuraklık Amerikan çiftçilerini rekabetin iyice gerisinde bıraktı.

Nehir 22 kez kapandı

Amerika Sahil Güvenliği’nin verilerine göre, 1 Eylül’den bu yana Mississippi Nehri’nin belli kesimleri taban kazıması veya karaya oturan yükler yüzünden 22 kez kapatıldı ve en az 36 karaya oturan gemi ihbarı yapıldı.

NWS, Nehir’in Memphis Tennessee’den geçen kısmının geçen yıl 21 Ekim’de -3,29 metrede ölçüldüğünü, bu yıl en son yapılan ölçümlerde ise, -3,23 metreyle geçen yılın birkaç seviye altında olduğunu kaydetti.

Midwest ve Gulf Coast Limanları endişeli

Son meteoroloji tahminlerine göre, su seviyeleri ekim ortasına kadar -3 barajının altında kalarak, Amerikan tahıl ihracatının yüzde 60’ının çıkış noktası olan Midwest ve Gulf Coast Limanları’nda dar geçişe sebep olacak.

Soy Tşımacılık Koalisyonu Müdürü Mike Steenhoek, ekim ayının çok yağış alan bir ay olmadığını ve şimdiden bu kadar düşen su seviyelerinin, ayın sonu hakkında ciddi endişeler yarattığını söyledi.

Düşük su seviyeleri, nakliye maliyetlerini de yükselterek, Amerikan tahılını global markette rekabetin iyice gerisinde bıraktı.

Reuters

Bunu Paylaşın