Süveyş Kanalı’ndan geçişlerde scrubber yasaklandı

MDN İstanbul

Süveyş Kanalı İdaresi, kanaldan geçişlerde açık döngülü scrubber kullanımını yasakladı.
Ocak ayı itibarıyla düşük sülfürlü yakıt kullanımına geçişin zorunlu hale gelmesine rağmen Süveyş Kanalı İdaresi(SCA), kanaldan geçişlerde açık döngülü scrubber kullanımını yasakladı. Gemiler Kanal geçişleri sırasında mevcut yakıtlarını kullanacaklar.

SCA tarafından yapılan açıklamada, Kanal’dan geçiş sırasında açık döngülü scrubber’ların yıkama işleminin yasaklandığı ve gemilerin geçişlerde scrubber’ları kapatıp seyirlerine devam edebilecekleri belirtildi. Bu durum, geçiş sırasında scrubber sistemi kurulu olan gemilerin egsoz gazı temizleme sistemlerini kapatması ve atmosfere sera gazı salınımı yapması anlamına geliyor.

Pazar günü yayımlanan genelgede Marpol ek VI, Mısır tarafından onaylanana kadar Kanal’ı kullanan gemilere akaryakıt kullanımında herhangi bir kısıt olmadığı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra genelge, her ne koşulda olursa olsun geçiş sırasında açık döngülü scrubber kullanan gemilerin, yıkama yaptığı suyu kanala boşaltılmasını yasaklıyor.

1 Ocak’ta yürürlüğe giren IMO 2020 regülasyonu, bütün dünya ülkeleri gibi Mısır tarafından da onaylanmış durumda. Fakat bu yönetmeliğin uygulanabilir olması için hükümetlerin kendi ülkelerinde yasalar çıkarması gerekiyor ve Mısır bu yasayı henüz çıkarmadı.

Bunu Paylaşın