Sürdürülebilir ürünün önündeki engel fiyatı

MDN İstanbul

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, tüketicilerin satın alma alışkanlık ve eğilimlerini mercek altına aldığı Geleceğin Tüketicileri Endeksi’nin sonuçlarını açıkladı. 7’ncisi hazırlanan endeks, 20 ülkeden 14 binden fazla tüketicinin görüşleri alınarak oluşturuldu. Endekse göre; dünya genelinde tüketicilerin yüzde 51’i sürdürülebilir ürün satın almak istiyor ancak fiyatların yüksek oluşu caydırıcı etki yaratıyor.

Endeks, tüketiciler için sürdürülebilirlik konusunun önem kazandığını ortaya koyuyor. Tüketicilerin yüzde 64’ü satın aldığı ürünün çevresel etkisine daha fazla dikkat etmeyi planlarken, yüzde 60’ı da satın alacağı üründe fiyata daha fazla odaklanacağını ifade ediyor. Endeksin sonuçlarına göre; tüketicilerin yüzde 39’u sağlık krizinin en az 12 ay daha hayatlarını etkilemeye devam edeceğini düşünüyor. Söz konusu oran Şubat 2021’de yüzde 40 seviyesindeydi.

Evde geçirilen zamanın artması fırsat yarattı
Tüketicilerin yüzde 64’ü evde pandemi öncesine göre daha fazla zaman geçirmeye devam ettiğini söylüyor. Pandemi ile birlikte evler, insanların çalıştığı, sipariş verdiği, egzersiz yaptığı ve eğlendiği birer merkez haline geldi. Endekste bu değişimin tüketicilere sürdürülebilir seçimlere yönelmek için büyük bir fırsat sunduğu vurgulanıyor. Ankete katılanların yüzde 31’i sürdürülebilir olan ve çevre için daha iyi ürünlere artık daha fazla harcama yaptığını söylerken, yüzde 64’ü de ürün topluma fayda sağlıyorsa tüketim davranışı değiştirmeye hazır olduğunu dile getiriyor.

Satın alma gücü tüketime risk teşkil ediyor
Öte yandan tüketicilerin yüzde 78’i pandeminin satın alma güçleri üzerindeki etkilerine ilişkin endişe duyuyor. Yüzde 53’ü de fiyat faktörünün kendileri için pandemi öncesine göre daha fazla önem kazandığını ifade ediyor. Bu durum, sürdürülebilirlik alanında artan farkındalık ile değişmeye başlayan tüketim eğiliminin uzun ömürlülüğü karşısında risk teşkil ediyor. Pek çok tüketicinin sürdürülebilirlik temelli olarak toplumsal hedeflere ulaşılmasına destek olacak finansal yükümlülükler üstlenmek yerine sürdürülebilirlik açısından düşük etkili, maliyetli ve tasarruf yapmalarını sağlayan ürünlere yöneldiği görülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın