Suay Umut’un ismi İTÜ’de yaşayacak

MDN İstanbul

Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nun İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’ne bağlanmasında emeği bulunan ve geçtiğimiz Mayıs ayında hayata gözlerini yuman; Türk denizciliğinin duayen isimlerinden Suay Umut’un ismi, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde yaşayacak.

11.07.2019 tarihli İTÜ Denizcilik Fakültesi kurulu ve 29.08.2019 tarih ve 709 sayılı senato kurulu toplantısında alınan karar uyarınca, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin yeni öğretim elemanları binası konferans salonuna, Suay Umut’un ismi verildi.

Yüksek Denizcilik Okulu 1959 Makine Bölümü mezunu Armatör Mühendis Suay Umut, MarineDeal News’te yayımlanmak üzere Yeşim Yeliz Egeli tarafından kaleme alınan yaşam öyküsünde üniversite ile ilgili anılarından bahsederken, ‘‘O vakitler mühendislik hakkını bize tanımıyorlardı. Şimdi şartlar değişti. Bugün Teknik Üniversite’nin Makina Bölümü’nden mezun olanlar dışarıda iş bulamayıp bize geliyorlar. Gemi makina işletmeyi ayrıca öğrenip gemilerde çalışmaya gayret ediyorlar. Onlar kitap üzerinde okudular. Biz pratiğini yaptık. Hakiki denizcilik disiplini vardı. Şimdi okullar yatılı olmaktan çıktı. Mevcut fakültede, 9 Eylül’de, TÜDEV’in kurduğu Piri Reis Üniversitesi’nde yatılılık yok. Hâlbuki bizler yatılıydık. Bir abi-kardeş yani ast-üst ilişkisi vardı. Denizcilikte riayet çok mühimdir. Emir almak, emiri takip etmek gerekir. Bugün, denizcilik ileri bir meslek. Dünya Denizcilik olarak biz her sene Fakülte’den 15-20 mezun alırız. Tecrübeli kaptanlarımız, yeni mezunlara gemilerimizde ve ofisimizde ciddi bir eğitim verirler. İçlerinden başarılı olanları seçer gemilerimize koyarız” ifadelerini kullanmıştı.

Yaşamının çeşitli dönemlerinde farklı şirketlerde ve farklı pozisyonlarda çok sayıda İTÜ Denizcilik Fakültesi mezununa iş imkânları sunan Umut, başarılı olmayı, ‘‘Bir kere çalışmak şart ama çalışırken inanarak ve severek çalışmak lazım. Risk her zaman hayatta vardır’’ diyerek tanımlamış, uluslararası alanda saygın bir isim olmasının nedenini ise ticari hayattaki prensiplerine ve iş yaptığı kişilere olan saygısına borçlu olduğunu dile getirmişti.

Yeşim Yeliz Egeli tarafından kaleme alınan Suay Umut’un yaşam öyküsüne aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

SUAY UMUT

Bunu Paylaşın