STM’den yerli ve millî HEGİDAS

MDN MEDIA

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, savaş gemilerinde kullanılan Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS)’ni millî imkânlarla üretti

STM ile Berkin Savunma Sanayi Mühendislik Ticaret A.Ş’nin beraber geliştirdiği üretilen HEGİDAS, Millî Gemi Projesi (MİLGEM) ve tüm askerî suüstü savaş platformlarda kullanılacak. Bunun yanı sıra HEGİDAS, STM’nin yürüttüğü bir ihracat projesi kapsamında iki korvete de entegre edilecek.

HEGİDAS, görsel yönlendirme ve uçuş güvertesi aydınlatma ekipmanlarından oluşan, sistem ekipmanlarının uygun konfigürasyonda çalışmasını sağlayan yazımlarıyla, pilotların helikopteri, hem gündüz hem de gece operasyonlarında gemiye güvenli bir şekilde indirmesine destek sağlıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Sadece gemilerimizin inşası değil, platformlarda kullanılan kritik sistemleri de güçlü yerli ekosistemimizle ile millîleştiriyoruz. Helikopterlerin, gemiye güvenli bir şekilde inmelerini sağlayan HEGİDAS sistemini, Türkiye’de üretimi olmadığı için daha önce yurtdışından tedarik ediyorduk. Berkin Savunma ile birlikte geliştirdiğimiz HEGİDAS Sistemi ile Türkiye’de ilk kez bu alanda yerli ve millî bir ürün ortaya koyduk. Geliştirdiğimiz HEGİDAS, helikopter pilotlarının işini kolaylaştırması, saha operasyonlarında hızlı aksiyon alması, ilerici ve modern olması açısından dünya arenasında muadilleri ile rekabet edebilecek nitelikte. Hem Donanma’nın hem de ihracat projelerimizde gemilerimizin yerlilik oranını bu yolla biraz daha artırmış olacağız. HEGİDAS sistemini şu an yurt dışı ihracat projemizde iki korvete entegre ediyoruz. Ardından millî fırkateyn projemiz, MİLGEM 6-7-8’leri de bu millî sistemle donatmayı planlıyoruz. HEGİDAS ile ileri bir teknolojik kabiliyet elde etmekle kalmayıp, ülkemizden döviz çıkışını da engellemiş, aynı zamanda katma değeri yüksek ihracatımızı desteklemiş olduk. Askerî denizcilik alanında yerlileştirme müjdelerimiz devam edecek.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın