STM, eylül ayında Polonya, Güney Afrika ve Azerbaycan’da düzenlenecek üç büyük savunma sanayii fuarına katılarak askerî deniz platformlarından insansız hava ve deniz sistemlerine kadar geliştirdiği millî teknolojileri uluslararası arenada tanıtacak.
Türk savunma sanayii şirketi STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., ihracat odaklı büyüme stratejisi kapsamında eylül ayında üç kıtada düzenlenecek savunma sanayii fuarlarında ürün ve çözümlerini sergileyecek. Şirket, 8-11 Eylül’de Polonya’nın Kielce kentinde düzenlenecek MSPO 2026, 16-20 Eylül’de Güney Afrika’nın Pretoria kentindeki Africa Aerospace and Defence (AAD) 2026 ve 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek ADEX 2026 fuarlarında yer alacak.
STM, fuarlarda askerî deniz platformları, insansız hava araçları, otonom su altı sistemleri ve yeni nesil vurucu sistemlerini askerî heyetler ve sektör temsilcileriyle buluşturacak.
Avrupa’daki ilk durak Polonya
STM’nin eylül ayındaki ilk durağı MSPO 2026 olacak. Şirket fuarda, Türkiye’nin bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye gerçekleştirdiği ilk askerî gemi ihracatı kapsamında Portekiz Deniz Kuvvetleri için inşa edilen Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi’nin yanı sıra Türkiye’nin ilk millî fırkateyni İstif Sınıfı Fırkateyn, STM MPAC Hücumbot ve küçük boyutlu denizaltı STM500’ün maketlerini sergileyecek.
İnsansız deniz sistemleri alanında ise STM NETA 300 İnsansız Otonom Sualtı Aracı ile sürü yetenekli kamikaze insansız deniz aracı STM YAKTU öne çıkacak.
Şirketin insansız hava sistemleri portföyünde ise dört kıtada 15’ten fazla ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk millî vurucu İHA’sı KARGU, TOGAN Mini İHA, düşman İHA’larını havada imha etmek üzere geliştirilen Avcı Drone TUNGA-X ve 1000 kilometrenin üzerindeki menziliyle öne çıkan Uzun Menzilli Kamikaze İHA Sistemi KUZGUN yer alacak.

STM’nin rotası Güney Afrika
STM’nin ikinci fuar durağı, 16-20 Eylül tarihlerinde Pretoria’da düzenlenecek AAD 2026 olacak.
Şirket, Güney Afrika’da İstif Sınıfı Fırkateyn, Pakistan Deniz Kuvvetleri için tasarlanıp inşa edilen ve 2018’de teslim edilen Pakistan Denizde İkmal Tankeri, STM MPAC Hücumbot ve STM500’ü sergileyecek. İnsansız deniz sistemleri kapsamında ise STM NETA 300 ziyaretçilerin karşısına çıkacak.
İnsansız hava sistemleri tarafında KARGU, dikey kalkış ve iniş kabiliyetine sahip TURUL VTOL İHA, GNSS olmayan ortamlarda görev yapabilen KERKES entegreli TOGAN İHA, TOGAN Mini İHA ve TUNGA-X fuarda tanıtılacak.

Bakü’de üç sistem öne çıkacak
STM, eylül ayındaki fuar maratonunu ADEX 2026 ile tamamlayacak. 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Bakü’de düzenlenecek fuarda şirket, MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen ADA Sınıfı Korvet, STM MPAC Hücumbot ve STM NETA 300’ü sergileyecek.
Hava sistemleri alanında ise Azerbaycan tarafından da kullanılan KARGU’nun yanı sıra TOGAN Mini İHA ve TUNGA-X ziyaretçilere sunulacak.

“İhracat odaklı büyümeyi sürdürüyoruz”
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şirketin 35 yıldır geliştirdiği teknolojilerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına katkı sağlarken mühendislik kabiliyetlerini dost ve müttefik ülkelerle buluşturduğunu belirtti.
Güleryüz, bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında 11 farklı tersanede 44 askerî gemi projesi yürüttüklerini, İHA sistemlerinin dört kıtada 15’ten fazla ülkenin envanterinde görev yaptığını söyledi.
STM’nin cirosunun yüzde 65’ten fazlasını ihracattan elde ettiğini belirten Güleryüz, şirketin ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik maliyet etkin ve yenilikçi çözümler geliştirdiğini ifade etti.
Güleryüz, Polonya, Güney Afrika ve Azerbaycan’daki fuarları mevcut iş birliklerini güçlendirmek ve yeni ihracat fırsatları oluşturmak açısından önemli bir platform olarak gördüklerini kaydetti.





