STM derin sularda yeni yetenekler keşfediyor

MDN İstanbul

STM, dünyanın en karmaşık platformlarından olan denizaltı konusunda özgün projeleri ortaya çıkarmak ve bu alanda Türkiye’deki yetenek gelişimini desteklemek için, ‘Derin Arayışlar’ adıyla denizaltı tasarımı ve teknolojileri yarışması düzenliyor. Yarışma farklı disiplinlerden pek çok lisans ve lisansüstü öğrencinin yaratıcı fikirlerinin değerlendirilmesine imkân verecek.
STM yarışmayı, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) milli denizaltı vizyonuna hizmet etmek üzere, yurt içinde denizaltı alanında bilgi birikimini artırmak ve insan kaynağını geliştirmek amacıyla düzenliyor. ‘Derin Arayışlar’ adı altında gerçekleşecek yarışmaya, gemi inşadan fiziğe, psikolojiden endüstri mühendisliğine oldukça geniş bir yelpazeden farklı bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri ve mezunlar ile bu alanda son 5 yılda tez vermiş kişilerin katılması planlanıyor.
Ülkemizde denizcilik ve denizaltı konusunda farkındalığı artırmak amacıyla düzenledikleri yarışma hakkında bilgi veren STM Genel Müdürü Murat İkinci, “Denizcilik ve özellikle de karmaşık teknolojiler içeren çoklu disiplinli bir çalışma alanı olan denizaltı konusunda farkındalığı artırmaya ihtiyacımız var. Sahip olduğumuz denizcilik geçmişimizle hem yerli savunma sanayimizi güçlendirmek hem de globalde rekabet edebilecek bir seviyeye gelebilmek için ülke olarak tecrübelerimizi kendi bilimsel çalışmalarımız ve insan kaynağımızla destekleyebilmemiz özgün işler çıkarabilmede kritik önem taşıyor. Böyle bir çalışmanın önümüzdeki dönemde de yetişecek insan kaynağı ile dünyadaki denizaltı inşa-modernizasyon pazarından Türkiye’nin daha yüksek oranda pay alabilmesine imkan vereceğine inanıyoruz” dedi.
Yüksek Lisans ve Lisans olarak iki kategoride düzenlenecek yarışmaya başvurular ekim ayında başladı. Başvurular 2019 yılının Ağustos ayına kadar devam edecek. Denizcilik alanındaki tecrübeli isimler tarafından yenilikçi, yaratıcılık, gerçekleştirilebilirlik, estetik katkı, detaylandırma düzeyi ve referans kriterlerine göre değerlendirecek olan projeler arasından dereceye girenler; ekim ayında gerçekleştirilecek törenle ödüllerine kavuşacaklar. Ödül töreni kapsamında Yüksek Lisans kategorisinde birincilik ödülü 25.000 TL, ikincilik ödülü 20.000 TL ve üçüncülük ödülü 15.000 TL, Lisans kategorisinde ise birincilik ödülü 20.000 TL, ikincilik ödülü 15.000 TL, üçüncülük ödülü 10.000 TL olarak verilecek.
Yarışma hakkında detaylı bilgilere https://derinarayislar.stm.com.tr adresinden @derinarayislar Twitter adresinden ulaşabilirsiniz.
Bunu Paylaşın