STL’den 441 milyon dolarlık sipariş

MDN İstanbul

Çinli Zhejiang Satellite Petrochemical (STL) şirketi, 441 milyon dolar değerinde 4 adet ‘‘Çok Büyük Etan Taşıyıcı’’ olarak adlandırılan VLEC gemi siparişi verdi.

Gemiler Güney Koreli Hyundai Heavy Industries (HHI) Tersanesi ile Samsung Heavy Industries (SHI) Tersanesi’nde inşa edilecek.

Şirketin 4 yan kuruluşundan ikisi olan Company ve Pangxin Company, HHI ile sözleşme imzalarken diğer iki alt şirket Xinren Company ve Xinxiu Company ise SHI ile sözleşme imzaladı. Gemiler sırasıyla her bir şirket için teker teker üretilecek.

Gemiler, hem HHI hem de SHI’den 2022’nin ikinci çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanacak.

Siparişler, STL’nin Lianyungang’da kurmayı planladığı etan kırma tesisi projesinin ikinci aşaması için inşa ediliyor. Şirket, dağıtım aşamasını desteklemek adına 6 yeni gemi inşasına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. STL açıklamasında, kalan iki gemi için Tianjin Southwest Shipping Co. ile kiralama anlaşması imzaladıklarını da belirtti.

Şirket, 2019 yılında da 6 adet 98,000 cbm VLEC için satın alma anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre Malezyalı MISC Berhad gemileri 726 milyon dolara satın alacak ve 5 yıllığına STL’ye kiralayacak. Gemilerin tamamı 2020 yılında teslim edilecek.

Etan başta olmak üzere LNG gibi çeşitli gaz tiplerini taşımaya elverişli olacak olan gaz ünitelerini Fransız GTT üretecek. STL, bu VLEC’lerin dünyanın en büyük etan taşıyıcıları olacakları açıklandı.

Gemi teslimatları yapıldıktan sonra bütün filo, Lianyungang’daki yeni tesise Teksas’tan ham madde taşımak için görevlendirilecek.

Bunu Paylaşın