Sözleşmesi uzatılan bir denizcinin Covid-19 endişeleri

MDN İstanbul

‘‘Biz tamamen tükendik ve zaten sözleşmemizi tamamladık.’’

Denizlerdeki insanların haklarını savunmak adına kurulmuş bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Human Rights at Sea (HRAS), son iki haftadır Covid-19 ile ilgili kaygılarını ve yaşadıkları durumu anlatmak için dünyanın dört bir yanındaki denizcilerin kendileri ile iletişime geçtiklerini belirtti. Temel endişeler; seslerini duyuramama, iyi temsil edilememe ve bireysel bir sese sahip olamamak üzerine.

HRAS, bir petrol tankerinde halen görevli olan bir üçüncü mühendisten 4 Mart Cumartesi günü kendilerine gelen mektubu yayımladı. Kişinin kimliği ve konumu, mağdur olma ve konuştuğu için kara listeye alınma ihtimaline karşı gizlendi.

”Korona nedeniyle gemide bir sürü sorun ile karşı karşıyayız.

1. Karaya inişimiz engelleniyor.

2. Yükleme operatörü, acente veya gemi avukatı-gemiyi ziyaret eden herkes Covid-19 taşıyıcısı olabilir.

3. Mürettebat aşısı bulunmayan Covid-19 nedeniyle korku halinde.

Yaklaşık 8 ayımı tamamladım, sözleşmem 7 artı 1 ay oldu. Kariyerimin en uzun sözleşmesi. Ailem evde bekliyor, annemin sağlık sorunları var ve eşim işleri tek başına yönetiyor. Kimse ailemdeki rolümü oynayamaz. Bu salgın durumunda ailemin bana ihtiyacı var. Her şeyi sizinle paylaşamam ama ailemin bana ihtiyacı var. Covid-19 nedeniyle oldukça korkmuş durumdalar.

Gemide herkes, gemi sahibi, acentesi veya kiracısı para kazanıyor, yükleme operatörü gemiye yükleme ve boşaltma yapmaya devam ediyor. Gemi işi devam ediyor. Geminin güvenliği adına kimsenin gemiye gelmemesi için gemi kaptanına karşı çıkıyoruz ama kimse bizi dinlemiyor. Mürettebatın sağlığı kimsenin umurunda değil. Tamamen bitkin durumdayız ve mektuplarımızı iletmediği veya imzalamamız için şirkete e-posta göndermediği için kaptanla konuşmaya gittiğimizde sözleşmelerimiz zaten bitmiş durumdaydı.

Biz tamamen gemide takılıp kaldık ve hiç umut yok.

Lütfen bize yardımcı olun.

Teşekkür ederim.”

Human Rights at Sea, Covid-19’u uluslararası alanda eşi benzeri görülmemiş bir pandemi olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, gemide kalan mürettebatın, özellikle sözleşmeleri uzatılmış mürettebatın, kendi sağlıklarının yanı sıra evde bulunamamalarından dolayı aileleri için artan zihinsel stres, endişe ve kaygı altında olduklarını; gemilere çıkan insanların Covid-19 taşıyıcısı olması halinde gemideki herkesin virüse yakalanmasından korktuklarını, küresel endüstrinin günlük çalışmasını sürdüren denizcilerin, seslerini duyuramadıklarını ve uygun şekilde temsil edilemediklerini belirtiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın