Soli, 7. tankerini suya indirdi

MDN İstanbul

20 bin dwt’lik 150 metre uzunluğundaki kimyasal tanker, donatımı tamamlanarak Yunan Remi Maritime firmasına teslim edilecek

Kocaeli Serbest Bölgesi’nde bulunan Soli Tersanesi’nde inşa edilen 20 bin dwt’lik kimyasal tanker törenle denize indirildi. Yunan Remi Maritime firması için yaptırılan 150 metre uzunluğunda 28 metre genişliğindeki Malta bandıralı ‘’M/T Monfiero’’, Soli Tersanesi’nin 7. tankeri.
Kocaeli Serbest Bölgesi’nde 2005 yılında inşasına başladıkları tersaneyi 2006 yılının mayıs ayında yüzde 30-40 oranında tamamlayarak ilk geminin sac kesimine başladıklarını, bir yandan tersaneyi inşa ederken, diğer yandan da gemi ürettiklerini ifade eden Soli Gemi Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Başak, kısa sürede 25 bin metrekaresi kapalı, 102 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük tersanelerinden birini kurduklarını dile getirdi. Başak, 35 ay içinde Yunanlı armatör Remi Maritime için 20’şer dwt’lik ‘’M/T Malmö’’, ‘’M/T Madeiro’’, ‘’M/T Messinia’’ ve son olarak da ‘’M/T Monfiero’’, İtalyan armatör için ‘’M/T Letezia Effe’’, Hollandalı armatör Laurant Shipping için 5850 dwt’lik ‘’L/S Anne’’ ve ‘’L/S Jamie’’ isimli kimyasal tankerleri denize indirdiklerini belirtti.
Gemi sanayicileri için en uygun faizli kredinin Türk Eximbank tarafından verildiğini, ancak Dünya Bankası ile Türk Eximbank arasında imzalanan 300 milyon dolarlık İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi’nden serbest bölgelerde kurulu tersanelerin mevzuat gereğince bir süreden beri yararlanamadığına da değinen Başak, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda serbest bölgelerde faaliyet gösteren tersanelerin de bu kredilerden faydalanmasının önünün açıldığını ifade etti.

Bunu Paylaşın