SMM İstanbul sönük geçti

MDN İstanbul

SMM Hamburg’un, ilk yurtdışı ayağı İstanbul’da düzenlendi. 21-23 Ocak 2009 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen fuar,  katılımcılar ve ziyaretçiler için hayal kırıklığı oldu

Dünya denizcilik endüstrisinin düzenli olarak takip ettiği ve bir bilgi paylaşım platformuna dönüşen SMM Hamburg’dan doğan yeni ihtisas fuarı SMM İstanbul 2009, beklediği ilgiyi göremedi. Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Aytaş, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Beşiktaş Denizcilik Yöneticisi Yavuz Kalkavan, Bora Denizcilik yöneticisi Alev Tunç ve Hamburg Messe Genel Müdürü Bernd Aufderheide’nin katıldığı fuarın açılışında Deniz Ticaret Odası (DTO) yönetimi yoktu. Fuarın beklentilerini karşılayamadığını ifade eden katılımcılar, SMM gibi bir fuarın İstanbul’da düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ancak zamanlamanın yanlış yapıldığını belirttiler.

Ayhan Yapıcıer
Çiçek Tersanesi

Bu fuar beklentilerimizi tam olarak karşılayamadı. 2008’de SMM Hamburg’a da katılmıştık, orada ciddi müşteri sayısı 10-15 arasında değişirken, şu anda 1-2’ye düştü.  SMM İstanbul krizden hemen sonra talihsiz bir zamana denk geldi. Aslında ben zamanlamanın daha iyi yapılmasını ve bu fuarın devamının gelmesini isterdim. Hem SMM için hem Türkiye’deki denizcilik sektörü için bu organizasyonun bir şans olduğunu düşünüyorum. Fuarın tekli yıllarda yapılacağını duydum ve devam etmesini canı gönülden isterim.
I

Yavuz Kalkavan
Beşiktaş Tersanesi

SMM’in İstanbul’daki ilk fuarı ama zamanlama olarak çok uygun bir dönem değil. Bu tip fuarlara katılırken firmaların birkaç kere düşündüğü bir dönemdeyiz. Elbette burada olmak bizim açımızdan çok önemli, çünkü biz yeni bir tersaneyiz. Hem gemi inşa faaliyetimiz, hem gemi tamir faaliyetimiz var. Dolayısıyla bizim açımızdan her nevi tanıtım çok önemli. Bu açıdan SMM’de bulunmanın önemli olduğuna karar verdik. Ama ne yazık ki çok yoğun bir katılım olduğunu hissetmiyorum. Bunu da gemi inşa sanayiinin, şu anda hareket etme motivasyonunda olmamasına bağlıyorum. Şu anda herkes beklemeye ve dinlenmeye çekilmiş durumda.

Aydın Alaftan
Polimar

Fuar maalesef kötü geçiyor. Katılım çok az. Organizasyonda yer ve zamanlama hatası var. SMM Hamburg’la kıyas bile edilemez.

I
I
I

Ersan Tezmen
Selah Tersanesi

SMM, Hamburg merkezli bir fuar. Kendi alanında dünyanın en büyüklerinden ve biz 2002 yılından beri bu fuara düzenli olarak katılıyoruz. SMM fuarının, Hamburg dışında ilk defa İstanbul’da yapılması çok  önemli bir gelişme, ama sanırım zamanlama hatası var. Üstelik Türkiye’de başka denizcilik fuarları da düzenleniyor.  Sektörümüzün bu kadar fuarı kaldırabileceğini sanmıyorum. Benim elimde imkân olsa tüm fuarları sulh yoluyla bir araya getirirdim.
Bizim SMM İstanbul’a katılmamızın sebebi ise, Türkiye’de gelişmiş bir gemi inşa sanayii olduğunu Selah bayrağıyla göstermekti, ama itiraf ediyorum yan sanayiyi burada göremediğim için üzüldüm.

Nurettin Ersu
Özkan Demir Çelik

SMM Hamburg bizim için çok önemli bir fuar  ve iki yılda bir katılıyoruz. İlk kez kendi ülkemizde düzenlendiği için destek vermek istedik ve buraya da katıldık. Sonuçta gemi sanayiine ürün veren en büyük üreticiyiz. Maalesef katılım fazla yok. Bunu da ekonomik krize bağlıyorum.

Haluk Eskilli
Konecranes

Biz bir Finlandiya firması olarak özellikle makine fuarlarını yakından takip ediyor ve katılıyoruz. Gemi inşa sektörünün içerisinde yer almamız ne kadar doğru, söyleyebilmek mümkün değil ama yine de SMM İstanbul’u özellikle Finlandiyalı temsilcilerimiz bir fırsat olarak gördü. Fakat, biz vinççi olarak bakmayı bir kenara bırakın, gemi işletmecileri açısından baktığımız zaman dahi, fuara hiçbir ilgi yok. Dışarıdan herhangi bir ziyaretçi gelmiyor, bomboş. Bu boşluğun krizden kaynaklandığını sanmıyorum. Tanıtım konusunda eksik kalındığını ve fuar alanının uygun olmadığını düşünüyorum.

Aylin Şansal
Hempel

SMM’in İstanbul’da gerçekleştirilmesi çok güzel, ama zamanlamayla ilgili bir problem var sanırım. Ayrıca çok fazla fuar olunca firmalar bölünüyor. Sonuçta kriz ortamında zaten bütçeler sınırlı. Biz SMM İstanbul’da konferansa katıldık, ama açıkçası beklediğimiz ilgiyi göremedik. Çok fazla katılım yoktu.

I
I
I

Levent Zorer
Tuzla Tersanesi

Bu organizasyon İstanbul’da ilk kez yapıldığı için katılmayı uygun gördük. Ancak katılımcı ve ziyaretçi sayısı çok azdı. Sanırım fuarın yeri ve zamanlaması daha iyi araştırılıp incelenebilseydi ve diğer denizcilik fuarlarıyla bir çakışma olmasaydı daha başarılı bir organizasyon gerçekleştirilebilirdi.
I
I
I
I

Engin Sezen
Ulstein

Biz Ulstein olarak SMM İstanbul’a katılmamayı tercih ettik, çünkü SMM Hamburg’un hemen ardından düzenlenmesi ve üç dört ay gibi kısa bir sürede tekrarlanması bize doğru gelmedi. Hemen ardından da Europort İstanbul düzenleniyor. Fuarlarda bir bölünmüşlük var. Aslında SMM için İstanbul’un seçilmiş olması doğru bir karar ama zamanlama yanlış.
I
I
I

Kaptan Cengiz Karabüber
AkzoNobel

Deniz boyaları ve korozyonu önleme konulu bir konferansa katılmak için geldim, ama katılım çok azdı. Sanırım ekonomik krizle birlikte bu tip konferanslara ilgi de azaldı. Yine de katılımın çok az olması beni şaşırttı. Özellikle konuşmacıların ve yurtdışından gelen katılımcıların böyle bir manzarayla karşılaşması bizi mahcup etti. Aşağı yukarı 150-200 kişilik salonda 15 kadar katılımcı vardı.
I
I
I
I

Bunu Paylaşın