Skaramangas Tersanesi ihalesine ilgi büyük

MDN İstanbul

Ekim ayının ikinci haftası itibarıyla Yunanistan’ın Skaramangas Tersaneleri’nin (ENAE) tüm varlıkları uluslararası bir ihale duyurusuyla satışa çıkarılacak.

Ekathimerini’nin 7 Ekim tarihli haberine göre, ENAE’ya atanmış olan özel yetkili bir idarecinin bu ihale duyurusunu 13 Ekim Salı gününe kadar açıklaması bekleniyor. ENAE, Yunanistan’daki yerel gruplar ve uluslararası şirketlerin büyük oranda ilgisini çekmiş durumda.

Askeri projeler için gemi üreten yabancı gemi inşa gruplarının Skaramangas’a duyduğu ilgi aynı zamanda tersanenin Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in duyurduğu dört yeni fırkateyn alımına dahil olup olmayacağı ile de ilgili. Ekathimerini’nin konuştuğu kaynaklara göre alıcıların bazıları ihalede tekliflerini Atina için çekici kılmak adına fırkateynlerin bazılarını Yunan tersanelerinde inşa etme önerisinde bulunabilir.

Bu tür bir işbirliği modeline ilgi duyan gruplar arasında ABD’li Lockheed Martin, Hollandalı Damen Shipyards Group ile Almanya’dan ThyssenKrupp ve Fransa’dan Naval Group’un adı geçiyor.

Askeri gemi alımları dışında diğer olası alıcılar arasında Theofilos Priovolos’a ait olan Northstar ve Elefsina yakınlarında ve Syros’ta zaten bazı birimler satın almış olan ONEX’in adı geçiyor.

Her koşulda, Skaramangas’a askeri gemi inşa programının gerektirdiği şekilde yapılacak bir yatırımın oldukça yüksek bedelde olduğu biliniyor. Prosedürler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, alıcılar hakkında ön tahminlerde bulunmak için henüz erken olduğunu söylüyorlar.

Buna karşın, habere göre Lockheed, Yunan Donanması’na üçü yerli tersanelerde üretilecek şekilde dört MMSC fırkateyni inşası için zaten teklif vermiş durumda. Lockheed’in aynı zamanda Yunan Donanması’nın dört MEKO fırkateyninin güncellenmesi projesine de ilgi duyduğu belirtiliyor. Bu projeye Hollandalı bir şirketin de ilgi duyduğu biliniyor.

Haberde yapılan yoruma göre Skaramangas’ın uzun vadede sürdürülebilirliğinin sağlanması için aynı zamanda ticari gemi onarım faaliyetleri de yürütmesi gerekiyor. Haberde ayrıca ONEX’e ait Elefsis Tersaneleri’nde halihazırda bu tür bir programın yürütüldüğü hatırlatıldı.

Pire Liman Otoritesi ve Syros’ta yer alan Neorio tersanelerindeki faaliyetler ışığında, ticari gemi bakım ve onarım projelerine yönelik talebin artışta olduğu görülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın