Şırnak Valiliği, Beytüşşebap ilçesinde 9 gün süreyle “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan etti. Bu nedenle bölgeye 9 gün süreyle dışarıdan girişler yasaklanmış oldu
PKK’nın silah bırakması sözde mi kaldı?
Şırnak Valiliği yaptığı açıklama ile Beytüşşebap ilçesinde 5 bölgenin 27 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri arasında 9 gün süreyle ‘geçici özel güvenlik bölgesi' ilan edildiğini bildirdi.
Bölgeye 9 gün süreyle dışarıdan girişler da yasaklanmış oldu. Söz konusu bölgelerin koordinatlarının Valiliğin internet sitesinden paylaşıldığı bildirilen açıklamada, vatandaşların bu alanlara izinsiz girmemelerinin can ve mal güvenlikleri açısından önem taşıdığı vurgulandı.
Bu tedbirin PKK tarafından bölgeye yapılan sızmalar olduğu değerlendiriliyor. Bu bölgede ve Kuzey Irak bölgesinde alınan duyumların PKK'nın süreç tanımadığı ve silah bırakmasının sözde kaldığını gösteriyor.
Beytüşşebap sınıra 20 km mesafede geçmişte de adı terör faaliyetleri ile anılan Siirt Van Hakkari Şırnak bağlantısı olan terör örgütü için barınma imkanları sağlayan kritik bir bölge olarak biliniyor.
PJAK hala aktif ve İsrail yanlısı
Öte yandan, son zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YPG/PKK’dan SDG (Suriye Demokratik Güçleri) olarak bahsetmesi, Terörsüz Türkiye süreci kapsamında bir devlet politikası gibi yansıtılsa da kendisini tüm unsurlarıyla feshedip feshetmeyeceği hala netlik kazanmamış terör örgütüne meşrutiyet kazandırılma ihtimalini de gündeme getiriyor.
Bu arada, PKK'nın İran kolu PJAK’ın da İsrail saldırısı esnasında İsrail’i desteklemesi ve eylemlerde bulunulması, terör örgütlerinin emperyalizmin işbirlikçisi olduğunu bir kez daha gösterdi.
Geçici özel güvenlik bölgesi nedir?
“Geçici özel güvenlik bölgesi”, terör eylemleri nedeniyle yerleşim yerlerinin sosyal ve ekonomik gelişmesinin olumsuz etkilendiği zamanlarda ilan ediliyor.
Kanunun kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı özel güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.
“Geçici askeri güvenlik bölgesi” de askeri operasyonlar nedeniyle yerleşim merkezlerinin dışında can ve mal güvenliği açısından girilmesi sakıncalı bölgelerde ilan ediliyor. Süresi, operasyonun süresiyle sınırlı tutuluyor. Bu süre 15 gün ile 6 ay arasında değişebiliyor. Bu güvenlik bölgeleri İçişleri Bakanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli görmesiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla ya da acil durumlarda valilik kararıyla ilan ediliyor.





