Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi hizmete alınıyor

MDN İstanbul

Türkiye’nin, enerji arz güvenliği alanındaki dev projeleri arasında yer alan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, kapasite artırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından 4,6 milyar metreküplük yeni kapasitesiyle hizmete alınıyor.

Yeni kapasitesiyle denizlerde Avrupa’nın en büyük depolama tesisi unvanına sahip olacak tesisin genişletilmiş fazı, yarın yapılacak olan törenle devreye alınacak.

Tesisin kapasite artırma çalışmaları doğrultusunda, Silivri açıklarında deniz üstünde Pîrî Mehmet Paşa ve Ali Paşa olmak üzere yüzde 100 yerli 2 platform kuruldu.

Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisi olan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin artırılması için toplam 18 kuyuda genişletme çalışmaları gerçekleştirildi.

Tesiste 3,2 milyar metreküp depolama kapasitesi 4,6 milyar metreküpe, 28 milyon metreküp günlük üretim kapasitesi ise 75 milyon metreküpe ulaştı.

Tesis, günlük geri üretim kapasitesiyle Türkiye’nin, en sert kış günlerinde günlük gaz ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilecek bir altyapıya sahip.

Elektrik ihtiyacının tamamı 4,2 megavat kurulu güce sahip rüzgâr türbiniyle karşılanacak olan tesis, ek olarak Türkiye’nin karbon ayak izi sertifikası alan ilk tesisi olmasıyla da öne çıkıyor.

İlginizi çekebilir: Doğalgazı çıkarma çalışmaları başlıyor

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi tamamlanıyor

Aynı zamanda Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin de genişletme çalışmaları son sürat devam ediyor. Tesis tamamlandığında, şu an 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe ulaşacak.

AA

Bunu Paylaşın