Şiirden hisseye

MDN İstanbul

Yaz geldi. Bahardan geçtik, anlamadık… Erguvanlar açmasa, papatyalar doldurmasa kalan üç beş alanı, anlamayacağız bahar mı bu, güz mü, ne? Meydanlarda esen sert rüzgarlar da cabası! Yani büyük değişim meydanlarda… Eskiden okuldan firar eden üniformalı öğrencilerle dolar, taşardı… Yaka bağır dağınık; her biri bir papatya, saf ve masum! Ne de olsa yedi yıl derslerini almışlardı, şimdi ise firar zamanı! Eskinin öğrencileri onlara bakıp iç geçirir, ah şimdi genç olmak vardı diye… Bugünün gençlerinin yerini şimdi parti liderleri aldı. Elleri bayraklı insanlarla kaynıyor, bir küfür bir kıyamet medya bin bir türlü üslupla doldu, havsalam taşıyor. Ne düğmesini açabiliyorum keyifle, ne sayfasını çeviriyor ne de tıklıyorum. Güzel sözün vergisi yok, konuş gitsin kaybetmezsin… Söz sanatı gönül alma sanatı, derdin gönül mü almak, ol tatlı dilli, gönül yetmedi mi, al kalan canımızı gitsin…
Geçenlerde canım dostumun ablasını genç yaşta kaybettik. Cenaze namazı için avluda merhumu son yolculuğuna uğurlamak için sessiz sessiz bekleşiyoruz. Gözyaşlarımız bile sessiz sessiz… Hocayla birlikte duamızı ettik, ardından cenaze namazı kılınacak, hoca nasıl kılınacağını cemaate anlatıyor. Hoca anlatıyor, musalla taşının on metre ilerisinde bir seçim arabası türkü çalıyor, millete sesleniyor. Yaşayana saygın yok, merhumlara da mı yok? Herkes için kutsal sayılan bir mekanın yanından geçerken bari kapat sesini!
Bir kavga bir kıyamet. Ey güzel Allah’ım, bu meydan savaşında bizler sana emanet… Biz en iyisi şiir okuyalım, yaz geldi ya, sevgili Bedri Rahmi’nin o güzel şiirlerini okuyalım, ne de güzel anlamış ve anlatmış derdini ‘şiirden’ hisseye paylaşalım.

Devlete ve millete dair
Az gittim uz gittim
Dere tepe düz gittim
Gün görmüş ağaçlar,
Borcunu ödemiş tarlalardan geçtim.
Günlerden bir gün İskilip’e
vardım
Turşusu ve körleriyle meşhur
Kenar kahvelerden birinde
Tepeden tırnağa muhabbetle donanmış
Taş basması bir Yavuz resmi gördüm
Dayanamadım bir çift laf eyledim ben de
Devlete ve millete dair;
Bize güzel gemiler alın methedelim
Bizi methedin size güzel gemiler alalım.

Çitlenbik
Komşu çitlenbiğin yeşil çukuru
Kimler doyuracak bunca fakiri
Ilık damlaları vişnelerin
Düşünün taşının karar verin
Bedri Rahmi Eyüpoğlu

Bunu Paylaşın