Sigortalarda son durum; bilançolar, birleşmeler, ayrılmalar, kepenk kapatmalar…

Emin Yasacan

eminyasacan@marinedealnews.com
Emin Yaşacan
25 yıllık çalışma hayatımda bu kadar hareketlilik görmedim. 2018 yılı sigortacılar arasında alış verişler, evlilikler, boşanmalar, yüzük atmalarla geçti. Bu ay aynı zamanda P&I kulüplerinin bilançolarını açıklama ve gelecek yıl için hedefleri açıklama zamanı. Güncelden geçmişe doğru bakacak olursak;

Bilançolar
– Steamship Mutual bu 5’inci yılda da standart genel artış yapmamaya karar verdi. Bunda geçtiğimiz yıla göre göreceli daha az hasar kaydı ve 1 milyon grt’luk tonaj artışı etkili olmuştur. Üyelerine bir güzel haber daha; 2019 yenileme anlaşması yapacaklara yüzde 10’luk bir geri ödeme yapılması kararlaştırıldı.
– West of England bu yıl pek şanslı görünmüyor. Artan hasarlar ve düşen serbest rezervler yüzde 5’lik bir standart genel artış yapılmasına karar verilmesine yol açtı. Muafiyetlerin artırılması cabası. SP derecesi AAA olarak teyit edilmiştir.
– Britannia P&I üyelerinin bu yıl da yüzü gülecek. Genel artış olmadığı gibi ayrılış aidatları da sıfırlandı. Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz şekilde ayrılış aidatı istemeyen kulüpler en sağlam kulüplerdir ve hizmetlerine güvenirler.
Diğer kalan 10 P&I kulübünün raporları 26 Ekim itibarıyla yayınlanmamıştı.

Birleşmeler
– Bilindik UK P&I’ın işletme şirketi olan ve işletmesinde 12 sigorta şirketi ve kulüp bulunan Thomas Miller; yıl başında Osprey, ardından Navigators’ı ve daha sonra bu ayın başında da Hanseatic P&I’ı da bünyesine katarak sabit prim pazarında konumunu güçlendirdi. Yıllardır gelenekçi yapısını koruyan Thomas Miller’ın diğer kulüpleri takip etmeye karar vererek bu segmentte de var olmaya karar vermesi sürpriz olmadı. Hanseatic P&I’ın halihazırda ülkemizde güçlü bir konumu var; marka ve konum aynı kalacak, sadece ortaklık yapısı değişti.
– Standard Club, Strike Club hisselerini başta satın alıp, daha sonra bünyesine katarak her türlü kira kaybı sigortalarında varlığını hissettirmeye başladı.
– Hemen her ülkede bir ofisi olan uluslararası brokerlik şirketlerinden Marsh, ülkemizde de ofisleri olan yakın rakiplerinden JLT’yi 5,6 milyar dolara satın aldı.
– ABD menşeli olan Lockton firması, ülkemizde de faaliyet gösteren PL Ferrari’nin bütün hisselerini satın almasının ardından, ülkemizde konuşlu iki brokerlik firmasından da hisse satın alma yoluna giderek zoru başarmayı deneyecek.
Ayrılmalar
– Standard Club, yılın başında Türk P&I reasüransını bıraktı. Amlin P&I desteğini sürdürmeye devam ediyor.

Kepenk kapatmalar
– Lloyds sendikalarından; Advent, Aspen, Standard Club bu yılın içinde ve sonunda tekne makina sigortalarında varlığını sonlandırdı. Tekne makina primlerinde yıllar süren hasarlar ve prim yetersizliği bu sonuca gidilmesinde etken oldu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın
eminyasacan@marinedealnews.com