Japonya’nın konteyner feribot operatörü Imoto Lines ve yazılım firması Marindows, Japonya kıyılarında işletilmek üzere sıfır emisyonlu bir konteyner gemisi projesi başlattı
Çevre Bakanlığı’nın üç yıllık ‘Karbon Nötr Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Programı’ kapsamında bir girişim olan gemi, hem denizde hem de limanda karbon salınımı yapmayacak. Japon projesi, bugün küresel gemi inşa endüstrisinin evrensel olarak karşı karşıya kaldığı karbondan arındırma, artan denizci açığı ve güvenli seyrüsefer gibi üç büyük zorluğun üstesinden gelmeye yönelik bir strateji olarak geliştirildi.
Sıfır emisyonlu yük gemisi 2026 yılında hizmete girecek
Ortaklar, yeni geminin 2026 yılında hizmete girmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Hibrid yük gemisi, Japonya’nın ilk değiştirilebilir konteyner bataryalarının yanı sıra gemi bataryaları ve jeneratörler kullanacak. Başlangıçta Kobe ve Hiroşima arasında hizmet verecek olan projenin kilit unsurlarından biri de sıfır emisyonlu konteyner gemisinin uyanıkken karbon salınımı sıfır olan yakıt kullanacak olması. Yakıt madenciliği ve üretiminden batarya dağıtımına kadar olan tedarik zinciri yenilenebilir enerji kullanılarak gerçekleştirilecek. Bu arada, ortaklar yaptıkları açıklamada elektrifikasyon, standardizasyon, modülerleştirme ve karadan destek kombinasyonunun geminin daha az beceri ve deneyime sahip daha az sayıda insanla güvenli ve verimli bir şekilde seyretmesini sağlayacağını belirtti.
Ayrıca bazı yenilenebilir teknolojilerin benimsenmesini engelleyen yüksek maliyetler ve olası eskime sorununa da dikkat çektiler. Temsilcilerden, “Bu gemi, kapsamlı standartlaştırma, modülerleştirme ve seri üretim yoluyla işletme maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak ve inşaat dahil toplam işletme maliyetlerinin mevcut gemilerden yaklaşık yüzde 30 daha yüksek, ancak genel maliyetler dikkate alındığında karşılaştırılabilir olmasını hedefleyecek. Ayrıca yeni teknolojilerin ve sistemlerin devreye girmesiyle esnek bir şekilde geliştirilebilecek bir tasarım benimsiyor” açıklaması geldi.
Kaynak: Schiff&Offshore / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.