Sıcaklığı düşmeyen Marmara Denizi’nde tehlike

MDN MEDIA

Balıkesir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin yüzey sıcaklığının hâlâ 20 santigrat derece olduğunu ve bunun denizdeki besin zincirini etkileyerek, müsilaj tehlikesine yol açabileceğini söyledi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, oldukça kurak geçen yazın ardından kasım ayına gelinmesine rağmen, deniz sıcaklığının 20 santigrat derece olduğunu ve sıcaklığın deniz dibinde de yüksek olduğunu ifade etti.

20 metreye kadar 20 santigrat derece sıcaklık var

Sarı, yaptığı dalışta yüzeyde başlayan 20 santigrat derece sıcaklığın, neredeyse 20 metreye kadar hiç değişmediğini aktardı. Bu sıcaklık seviyesinin, denizdeki besin zincirini etkileyeceğini söyleyen Sarı, müsilaj tehlikesine yol açabileceğini ekledi.

İlk üretim azaldı

Az olan yağış miktarı ve Karadeniz’den Marmara Denizi’ne gelen suyun minimum düzeyde olmasından dolayı, denizdeki görüşün çok iyi olduğunu dile getiren Sarı, ilk üretim dedikleri denizdeki besin üretiminin azaldığını belirtti. Sarı, normalde Marmara Denizi’ne bakıldığında 2-3 metrede görülebilen dipleri, 7-8 metrede görebildiklerini ve kurak geçen yazdan sonra bunun beklenen bir durum olduğuna değindi.

Müsilajı takip ediyorlar

Yağışların artması durumunda, denize taşınacak besinden sonra besindeki üretimin dikkatle takip edilmesi gerektiğini ve 2021 yılında da yaşanan müsilaj felaketinin, sonbaharda oluşmaya başlayarak ilkbaharda yüzeye çıkan bir ekolojik felaket olduğunu belirtti. Bu durumu dikkatle izlemeye devam ettiklerini ekledi.

Yoğun avcılığın faturası ağır olacak

Marmara Denizi’ndeki yoğun avcılığa da dikkat çeken Sarı, neredeyse bütün büyük teknelerin Marmara Denizi’ne yoğunlaştığını ve bu yoğunluktaki bir avcılığın, önümüzdeki günlerde acı faturaları olacağını dile getirdi.

DHA

Bunu Paylaşın