SGRS’nin ilk yazılım paketi teslim edildi

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk sahillerinin güvenliğine yönelik tedbirlerin artırılması amacıyla üretilen yerli yazılım Sahil Gözetleme Radar Sistemi’ni (SGRS) tanıttı.Radar, elektro-optik ve diğer sensörlerle donatılacak istasyonlardan oluşacak SGRS’nin ilk yazılım paketini Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim ettiklerini belirten ve Anadolu Ajansı’na konuşan Demir, ‘‘7/24 kesintisiz gözetleme yapılacak, kaza, kaçakçılık, düzensiz göçle mücadele, kara suları ihlali, arama kurtarma konusunda etkin ve hızlı teknoloji sağlanacak ve kamu kuruluşlarıyla tam entegre şekilde çalışacak SGRS Projemizde, yazılım bileşenleri yerli ve milli olarak HAVELSAN tarafından geliştirilirken, radar ve elektro-optik sistemler ASELSAN tarafından üretildi,’’ dedi.

SGRS Projesi sayesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı sorumluluk alanında olan Türk Deniz Karasuları ile Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yeterli radar kapsaması sağlanarak; suüstü resminin oluşturulması ve otomatik tanımlama sistemleri, elektro-optik sistemler ve diğer kamu kurumlarının sistemlerinden alınan verilerle tanımlanmış deniz resminin oluşturulması planlanıyor.

Proje kapsamında, sensörler aracılığıyla elde edilen veriler ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen verilerin birlikte etkin kullanımını sağlamak amacıyla Sahil Gözetleme Bilgi Sistemi (SGBS) ve Deniz Bilgi Sistemi (DBS) ağları da oluşturulacak. SGBS, oluşturulacak merkezler ve sahil gözetleme istasyonları arasında bilgi paylaşımı için kullanılacak. DBS ile de sivil/askeri kamu kurumları arasında bilgi paylaşımı yapılması amaçlanıyor.

SGRS’ye temel harekât işlevlerini kazandıracak ilk yazılım bileşenleri Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildi. Grup-1 paketi, temelde radar ve kamera sensör kontrol, video dağıtım ve kayıt yeteneklerini içeriyor. Grup-2 ve Grup-3 ile projeye ilave yetenekler kazandırılması planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın