Serçe Limanı batığının amforaları yeniden hayat buldu

MDN İstanbul

Paşabahçe, Türkiye’nin evrensel değerlerinin ve kültür varlıklarının oldukları yerde korunması ve yaşatılmasına dikkat çekmek amacıyla; Serçe Limanı’nda batan gemi buluntularından esinlenerek Camda Dünya Mirası koleksiyonu paralelinde “Antik Amfora’’yı üretti.

Hazırlanan Kayıp Hazineler koleksiyonunda yer alan Antik Amfora, Marmaris yakınlarında Serçe Limanı adlı küçük körfezde kayalara çarparak batan gemi buluntuları nedeniyle ‘Cam Batığı’ olarak da bilinen, batıkların varlığını belirleyen amforalardan esinlenerek oluşturuldu. Antik Amfora üzerindeki rölyef desenler, Serçe Batığı ticaret gemisinden çıkan İslami camlar üzerinden alınarak; el imalatı renkli camdan üretilip, üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlandı.

11’inci yüzyılda, yaklaşık olarak 1025 yıllarına denk gelen batıkta bulunan hurda camlar yeniden ergitilmek üzere gemiye konulurken bir yandan da yeni üretim camlar, uğranılan limanlarda satıldı. 32 metrede yatan ve 1977-1979 yılları arasında Prof. Dr. George Bass başkanlığında Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılan batıkta; iç kalıp tekniği, gravür, kesme, kakma gibi cam tekniklerini içeren eserler bulundu. Gemiden üstün kalitede çok sayıda cam, Bizans Devleti’ne ait gümüş ve bakır sikkeler, Fatımi Devleti’ne ait altın sikkeler ve cam senceler, mürettebata ait günlük kullanılan malzeme ve silahlar da çıktı. Serçe Limanı camları, dünyanın en geniş ve en önemli Orta Çağ cam koleksiyonunu oluşturuyor.

Batık gemi ve kargosu 1985 yılından beri Şişecam’ın himayesinde Bodrum Sualtı Arkeoloji müzesinde sergileniyor. “Cam Yeniden Cam” belgeseli ile cam batığının hikâyesi ve camın sonsuz geri dönüşebilme özelliği daha geniş kitlelere ulaşıyor. ABD, Almanya, Rusya, Danimarka, İtalya, Fransa, İsviçre, Bulgaristan, Ukrayna ve İngiltere gibi ülkelerde Türkiye’den çıkarılmış birçok tarihi eser ve müzelerinde sergiledikleri amforalar bulunuyor.

Bunu Paylaşın