Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikatı bitti

MDN MEDIA

KKTC ile Türkiye’nin, KKTC’de gerçekleştirdiği, Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın deniz safhası da sona erdi

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Tatbikatı’nın ikinci safhası olan deniz safhası, Gazimağusa açıklarındaki uluslararası sularda gerçekleştirildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, tatbikatı TCSG Yaşam korvetinden izledi.

Tatbikat senaryosuna göre ekipler denizde zamanla yarıştı

Tatbikat senaryosu gereğince deniz üzerinde tespit edilen kazazedeler, önce Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ile sonra ise, TCSG Dost’a ait hızlı arama kurtarma botları ile kurtarıldı. Gemilerden tehlike sinyali alan arama kurtarma merkezleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın CN 235 tipi arama kurtarma uçağını bölgeye sevk ederek, kazazedelerin yerlerini tespit etti. Bazı kazazedeler, quick strop isimli yüzer sedye ile kurtarıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın arama kurtarma uçağı, bin fit yükseklikten denizde kalan kazazedeleri için kurtarma botu bıraktıktan sonra 5 bin fite çıtı ve arama kurtarma ekipleri paraşüt atlayışı yaparak denize indi. Kazazedeler, sahil güvenlik botu tarafından kurtarma platformu ve gemi manevrasıyla kurtarıldı.

KKTC hem denizleri hem de kara sahası büyük bir güvenlik altındadır

Tatbikat bitiminde yaptığı konuşmada KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 19’uncusu icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli hem karada hem denizde tatbikatını 2 gündür izliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem denizleri hem de kara sahası büyük bir güvenlik altındadır. Bunu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız’a ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığımız’a borçluyuz. Gerektiği zaman da işte anavatan Türkiye’den de birliklerimiz gelip bu tatbikatlarda da gördüğünüz takviyeleri yapmaktadırlar. Bu bir arama kurtarma tatbikatı ama her zaman savaşta da barışta da daima Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak güvenlik birimlerimiz, polis teşkilatımız ve kahraman ordumuz her zaman hazırdır, kendilerine daima başarı diliyoruz” dedi.

Göç politikasının amacı, çaresiz insanların Ege ile Akdeniz’in azgın sularında yitip gitmesini önlemektir

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam ise, “Hepinizin malumu olduğu üzere, bulunduğumuz coğrafya itibariyle, denizlerde görev yapan kurumlarımızın ve personellerimizin imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek bir tercih değil, bir zorunluluktur. Böylesine kritik bir bölgede hem güvenlik, barış ve istikrarı sağlamak hem de Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizi koruma sorumluluğu omuzlarımızdadır. Küresel bir sorun hâline gelen düzensiz göç meselesi nedeniyle bu ihtiyaç bugün daha da elzem hâle gelmiştir. Başarıyla sürdürdüğümüz göç politikasının amacı, insani trajedilerin yaşanmasını engellemek ve çaresiz insanların Ege ile Akdeniz’in azgın sularında yitip gitmesini önlemektir” dedi

İHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın