Seaturns’ün dalga enerjisi prototipi testlere başladı

MDN MEDIA

Fransız start-up Seaturns, Ifremer’in Brest yakınlarındaki Sainte-Anne du Portzic deneme alanında dalga enerjisi prototipini suya indirdi

Teknolojiyi geliştirmek adına 1:4 ölçekli prototip, denizcilikte ve operasyonlarda güvenilirliğini ve performansını tasdiklemek için testlerden geçecek.

Seaturns’ün dalga enerji dönüştürücüsü, dalgalanan su sütunlarının prensibine dayanarak çalışan yüzen bir artan dalga dönüştürücüsü olarak adlandırılabilir.

Aletin çalışma prensibi

Artan dalga, prototipin etrafını sarıyor. Dalgaların tepe noktasına paralel silindir dönmeye başlıyor ve etrafındaki halatlar iki ucundaki çapa ve batırılmış şamandıralarla gerilim yaratıyor. Silindirin içinde bulunan bir su sarkacı, hava dolu iki odacığa baskı uygulayıp, azaltıyor. İki oda arasındaki basınç farkı salınımlı bir hava akışı sağlıyor ve bu akım hava türbinlerinde geçerek elektrik üretiyor.

Testler 1 yıl sürecek

Seaturns, denemelerin bir yıl süreceğini söyledi. Tam olarak geliştirildiğinde ise, aracın 9-12 metre uzunluğunda, çapının 6 metre genişliğinde olacağını ve 100-200 kW elektrik üreteceğini ekledi.

Kullanım alanları geniş

Elektrik enerjisi üretimi dışında, tuz arındırma, hidrojen üretimi, turizm endüstrisi ve başka offshore enerji üretimlerinde kullanılabilecek.

Deniz denemeleri aşaması, Seaturns’ün Bpifrance ve ADEME’nin düzenlediği I-Nov Yarışması’nın desteklediği IAS-WEC Projesi kapsamında gerçekleştiriliyor.

Proje, France 2030 kapsamında Fransız Hükûmeti ve Avrupa Birliği – Yeni Nesil AB’nin Fransız Relansman İyileştirme Planı tarafından finanse ediliyor.

OFFSHORE ENERGY

Bunu Paylaşın