Scarabeo 6 geliyor

MDN İstanbul

İtalyan ENI firmasının iki yıldır Mısır’da çalışan 25 yıllık petrol arama platformu Scarabeo 6’nın bakım ve onarım ihalesini GEMAK aldı

Petrol kuyusu açma, deniz dibi tarama ve sondaj ünitesine sahip olan Scarabeo 6 için ENI katı kurallar içeren ihaleler düzenliyor. Fransa, Japonya, Yunanistan, Hırvatistan’dan firmaların katıldığı bu yılki ihaleye Türkiye’den sadece GEMAK katıldı. Scarabeo 6’nın saç kalınlıklarından boyasına, yaşam alanlarından mobilyalarına, gövde ve güverte bakımına kadar tüm onarım işlemlerini kapsayan proje ENI tarafından büyük bir gizlilik ile yürütülüyor. 15 Eylül’de açık deniz römorkörü ile İstanbul’a gelecek olan Scarabeo 6’nın bakım çalışmaları GEMAK Tuzla tersanesinde özel bir havuzda gerçekleşecek. 5 yılda bir yenilenen bakım sertifikası süresince Scarabeo 6’daki çalışmalar tersanede yürütülen diğer çalışmaları engellemeyecek şekilde projelendirildiği öğrenildi. Halen Mısır’da kontratı devam eden Scarabeo 6’nın çalışmalarının üç ay içinde tamamlanmasının gerektiği gelen bilgiler arasında. Proje kapsamında 25 mühendisle beraber 300 kişi çalışacak. ENI’nin alt şirketlerinden Saipem’e bağlı olarak çalışmalarını yürüten Scarabeo 6, petrol arama kuyuları açmasının yanı sıra mavi akım projelerinde de görev almıştı. GEMAK’ın kazanmış olduğu bu ihale ileride başka Türk projelerininde önünü açmış olacak.

Teknik özellikleri
1984 yılında teslimatı yapılan Scarabeo 6, Rauma Repola Denizcilik tarafından Pori-Finlandiya’da üretildi. Friede & Goldman dizaynı üzerine temellendirilen Scarabeo 6, dünya çapında operasyon yapabilme ve sert koşullarda çalışabilme açısından üçüncü nesil semisubmersible sondaj ünitelerinin en iyilerinden.
Arama sondajı ve üretim sondajı gibi opsiyonel fonksiyonlar da içeren Scarabeo 6, 548 metreye kadar derinliklerde sondaj çalışmaları yapabilmekte. Bahama bayrağı taşıyan Scarabeo 6, DNV + 1A1 sütun ünitesi dayanıklılığı, HLDK ve Vinç HSE, NPD klasifikasyonlara sahip ve sekiz noktada otomatik iticilerle çalışan demirleme sistemi bulunmakta.

Bunu Paylaşın