Sberbank DenizBank’taki hisselerini devretti

MDN İstanbul

Sberbank ve Emirates NBD (ENBD) arasındaki DenizBank hisselerinin devir süreci, Rusya’nın bankacılık devi Sberbank’ın hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD’ye devretmesiyle sonuçlandı. Bugün bankanın genel merkezinde gerçekleştirilen imza töreninde DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, DenizBank’ın başarılı performansına rağmen zaruri hisse devri sürecine girildiğini; diğer taraftan Emirates NBD’nin Türkiye’ye olan ilgisini ise uzun yıllardır gerçekleştirdiği yatırımlardan bildiklerini ve yaklaşık 20 aylık bir süre zarfında her üç kurumun faaliyet gösterdiği ülkelerdeki resmi onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından resmi hisse devrinin nihayet gerçekleştiğini dile getirdi.

DenizBank’ın, 22 yıl içinde halka arzla birlikte 4 satış tecrübe etmiş bir kurum olduğunu ve bu süreçlerin tümünde hissedarların DenizBank ismini korumak konusundaki kararlılığının finans sektörü tarihinde bir örneğinin daha olmadığını söyleyen Ateş, ‘’1997’de Zorlu Holding ile başlayan, 2004’te halka açılma ile 25 bin ilave hissedarımızla tanışmamızla devam eden, ardından 6 yıl Dexia ve son olarak 7 yıl Avrupa’nın en köklü ve büyük bankalarından Sberbank çatısı altında süregelen yolculuğumuzda, her yeni hissedarımızla, tecrübe ettiğimiz her yeni kültür ve kurumsal yapı ile daha da güçlendik, yenilendik, öğrendik. Belki de bu yüzden ‘dinamik ve çevik banka’ olarak kalmayı başardık.

Özellikle Sberbank’ın desteği ve teşviki ile kurumumuzu bir bankanın ötesine, inovasyon üssü konumuna taşıdık. Bugün DenizBank denince akla Ar-Ge, inovasyon ve öncü dijital bankacılık uygulamaları geliyorsa, bunda Sberbank yönetiminin ve özellikle Sayın Herman Gref’in daima bizi cesaretlendirmesinin katkısının büyük olduğunu söylemeliyim’’ dedi.

5,2 milyar TL’lik özkaynak 7 yılda 16,8 milyar TL’ye ulaştı
Hakan Ateş, Sberbank çatısı altındaki 7 yıllık süreçte bankanın aktif büyüklüğünün yüzde 301 artışla 52,4 milyar TL’den 210 milyon TL’ye, kredi hacminin yüzde 291 artışla 142,8 milyar TL’ye ve mevduat toplamının yüzde 335 yükselişle146,3 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.

Aynı dönemde istihdamın 11 bin 382 kişiden 14 bin 426’ya çıktığını belirten Ateş, “Nihayetinde hissedarımızın bize 2012 yılında emanet ettiği 5,2 milyar TL’lik özkaynağı bugün itibarıyla 16,8 milyar TL’ye ulaştırarak, aynı zamanda bankacılığın Türkiye’nin en uç köşelerine kadar erişilebilirliği için sektöründe şube sayısını artıran sayılı bankalar arasında yer alarak benzerine az rastlanır bir performans ortaya koyduk. Sberbank, bu sonuçlar ışığında DenizBank’ı birlikteliğimiz süresince yurtdışındaki en büyük ve değerli aktifi olarak tanımladı” dedi.

Son 10 yılda her alanda pazar paylarını artırdıklarını ve ciddi büyüme yakaladıklarını;
Aralık 2009’da sektördeki mevduat paylarının yüzde 2,2 iken, Haziran 2019’da bu oranı yüzde 3,8’e yükselttiklerini ifade eden Ateş, aynı dönemde toplam kredilerdeki paylarının da yüzde 4,2’den yüzde 5,1’e çıktığını söyledi.

Bunu Paylaşın