Savunma sanayiinde mühendisler için yeni karar

MDN İstanbul

Adalet Bakanlığı, 7. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Yeni Yargı Paketinde, savunma sanayiinde çalışan mühendislerin farklı firmalara geçişini zorlaştırıcı maddeler bulunuyor.

Adalet Bakanlığı’nın Yeni Yargı Paketi’nde savunma sanayiinde çalışan mühendislerin yurt içinde ya da yurt dışında başka firmalara geçişini ve kendi işletmelerini kurmalarını zorlaştıran maddeler yer alıyor.

5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanununa bir madde eklemek suretiyle Roketsan, HAVELSAN ve ASELSAN gibi önde gelen savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurt içinde veya yurt dışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışmasını veya işletme açmasını zorlaştıracak tedbirler alınacak.

Düzenleme ile savunma sanayii kapsamında yapılan faaliyetlere yönelik rekabet yasağının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Son dönemde savunma sanayii sektöründe çalışan mühendislerden, yurt dışına gidenler olmuş ve bu sektörün faaliyetleri üzerinde olumsuz yansımalara sebebiyet vermemişti. 7. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeyle, bu beyin göçünün de kontrol altına alınmak istendiği anlaşılıyor.

Centilmenlik Anlaşması Yasalaşıyor

7. Yargı Paketi ile ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ ve ASELSAN gibi şirketlerin aralarında uyguladığı ‘Centilmenlik Anlaşması’ da bir anlamda yasalaşıyor. Centilmenlik Anlaşması kapsamında şirketler, birbirlerinin personellerini işe almıyordu.

Bunu Paylaşın