Savunma sanayi ilk çeyrekte yüzde 60 büyüdü

MDN İstanbul

Savunma ve havacılık sektörü, 2019 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 600 milyon dolar ihracata ulaştı. Böylece oransal olarak ihracatını en çok artıran birlik oldu.
Türk savunma ve havacılık sanayi ihracatına ilişkin son gelişmeler, SSI tarafından düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile sektör ihracatçıları da katıldı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, ‘‘İhracat rakamımız gerçekte bizim önümüze hedef olarak koyduğumuz rakamların çok altında. Bir kırılma noktası olacağını, eşiğin atlanmasından sonra rakamların hızla artmasını bekliyoruz. Türkiye savunma sanayi ihracatında ilk 5 ihracatçı arasında değil. Ancak ürünleriyle dikkat çekiyor. Özellikle harekât alanında kullanılan ve netice alınan ürünlere olan talep artıyor,” şeklinde konuştu.
En büyük pazar NAFTA
ülkeleri, ABD ise hedef pazar
Toplantıda ihracat pazarlarına ilişkin verilen bilgilere göre, dünyaya ürün ve hizmet üreten savunma ve havacılık sanayisinin hedef pazarları arasında; ABD, Bağımsız Devlet Topluluğu, AB, Hazar Bölgesi ülkeleri ve Körfez ülkeleri yer alırken, Uzakdoğu ve Afrika pazarlarında da etkinliğimiz artıyor. İhracatın yüzde 36,6’sı NAFTA ülkelerine yapılırken, AB ülkelerinin ihracat payının yüzde 27, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 15,3, diğer Asya ülkelerinin yüzde 5,9 ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun yüzde 5,8 olduğu belirtildi.
Bunu Paylaşın