Savaş gemilerinde 3D baskı dönemi

MDN İstanbul

Gemi inşa sektöründe 3D baskı ile üretilen parça kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Fransız donanması 3D baskı ile üretilen bir pervaneyi savaş gemisinde kullanmaya başladı.

Fransız teknoloji şirketi Naval Group tarafından 3D baskı ile üretilen pervane Fransa’ya ait mayın avlama gemisi Andromède‘ye monte edildi ve operasyonlarda kullanımı için onay çıktı.

Şirketin Nantes-Indret tesisinde üretilen 1 ton ağırlığa sahip 3D baskılı pervane, bilinen tekniklerden farklı bir tekniğe sahip olan ancak büyük parçalar için daha uygun olan metal eklemeli imalat (WAAM) tekniği ile üretilen 5 adet 200 kg’lık kanattan oluşturuldu.

Proje için gerekli robot üretim parçalarını Japon Yaskawa’dan sağlayan şirket, pervanenin donanma tarafından kullanılması için gerekli test, muayene ve sertifika işlemleri için Bureau Veritas ile çalıştı.

Ekim 2020’de Andromède’nin pervane şaftına monte edilen parça Aralık ayında gerçekleştirilen testleri başarılıyla geçti ve operasyonlarda kullanımına izin çıktı.

İlk 3D baskılı frengi tapası teslimatı yapıldı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın