Edirne Valiliği ile Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) işbirliğiyle yürütülen “Saros Körfezi Askeri Tank Batırma ve Yapay Resif Oluşturma Projesi” kapsamında, Su Altı Tarih Müzesi’ne M62 T model bir tank batırıldı. Dalış turizmini canlandırmak ve deniz ekosistemini zenginleştirmek amacıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde Çorlu’dan getirilen tank, Gökçetepe Tabiat Parkı açıklarında yaklaşık 10 metre derinliğe indirildi.
Türkiye'de şimdiye kadar en sığa yerleştirilmiş batık
Keşan ilçesine bağlı Gökçetepe Tabiat Parkı'nda düzenlenen törenin ardından İbrice Limanı’ndan vinçle denize indirilen hurda tank, sığ konumu sayesinde yalnızca profesyonel dalgıçlara değil, yüzeyden gözlem yapan ziyaretçilere de hitap ediyor. Bu yönüyle Türkiye’de “şimdiye kadar en sığa yerleştirilmiş batık” unvanını aldı.



Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros’un doğal güzellikleriyle ve su altı potansiyeliyle öne çıkan özel bir bölge olduğunu belirterek, altyapı ve imar çalışmalarıyla dalış turizmine yönelik hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Su, park ve sosyal alanların yanı sıra dalış kulüpleri için de modern mekânlar plânlandığını kaydeden ve Saros bölgesinin dünyanın incirlerinden bir tanesi olduğunu belirten Sezer, “Bu incinin değerini bulması ve işlenmesi bizim açımızdan çok önemli. İçinde bulunduğumuz yer İbrice Limanı, hem doğal güzelliğiyle hem de su altı sporları açısından gerçekten de dünyada da adını duyurmuş, ülkemiz açısından da çok önemli, dünya da önemli bir lokasyon. Sadece Edirne'nin değil Türkiye'nin hattâ dünyanın önemli bir dalış merkezlerinden birisi hâline getirme çabamız var,” dedi.
Vali Sezer, daha önce bölgede batırılan gemi ve uçakların çok derine yerleştirildiğini, bu nedenle yeni düzenlemelerle daha erişilebilir hâle getirilmesinin plânlandığını da aktardı. Batırılan tankın, çevreye zarar vermeyecek şekilde hazırlandığını ve su altında yapay resif işlevi göreceğini belirtti.
2008’den bu yana süren proje
Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ise yapay resif projesinin 2008 yılına dayandığını ve üç ana hedefi bulunduğunu hatırlattı: Kaçak avcılığı önlemek, yerel balıkçılığına katkı sağlamak ve dalış turizmini geliştirmek.
Erikli'deki su sporları yerleşkemizde heykel sanatçılarıyla Seyit Onbaşı'nın heykeli, Türk askerlerinin heykelleri, İngiliz askerlerinin heykelleri derken, buna birden Nusret Mayın Gemisi'ni ekledik, Samsun'dan getirdiğimiz ikiye ayrılmış bir sahil güvenlik botunu bu limanda bazı rötuşlarla Nusret Mayın Gemisi'ne benzetip onun plakasını çaktırdık. Ve 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde de çok görkemli bir törenle batığını yaptık.
Törene Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Kadir Sağlam başta olmak üzere çok sayıda davetli de katıldı. Yetkililer, Saros Körfezi’nde sürdürülebilir turizm ve deniz canlılığı için benzer projelerin devam edeceğini belirtti.