Sanmar üçüncü elektrikli römorkörü HaiSea Marine’e teslim etti

MDN MEDIA

Sanmar Tersanesi’nin ‘Geleceğin römorkörü’ olarak adlandırdığı üçüncü elektrikli römorkör, dünyanın en çevre dostu filosuna katılmak üzere, Kanada merkezli HaiSea Marine’e teslim edildi

HAISEA BRAVE, LNG Kanada’nın Kitimat’taki yeni tesisinde çalışmak üzere, British Columbia’ya gönderildi.

Görevlerini sadece batarya gücüyle yerine getirebiliyor

Kanadalı Robert Allen firmasının Sanmar’a özel yaptığı, ElectRA 2800 SX tasarımıyla inşa edilen HAISEA BRAVE, 28.4 metre uzunluğunda ve 13 metrelik genişliğe sahip. Draftı 5.9 metre olan römorkör, 6.000 kWh batarya kapasitesine ve 70 ton çekme gücüne çıkabiliyor. Römorkör, sadece batarya gücüyle gemiyi yanaştırma ve limandan ayrılmasına yardım etme operasyonlarını yerine getirebilecek.

Yeşil römorkör filosu emisyonu yılda 10.000 ton azaltacak

Kitimat’ta kullanılan hidroelektrik güç kaynağına bağlanarak şarj olacak olan römorkör, sıfır emisyonla çalışacak. Dizel alternatiflere kıyasla, HaiSea’nin yeşil römorkör filosunun karbondioksit emisyonunu yılda yaklaşık 10.000 ton azaltması bekleniyor. Buna ek olarak, elektrikle çalışan römorkörler hem suüstünde hem de sualtında sessiz çalıştıkları için çevredeki deniz canlılarını ve doğal yaşamı da koruyacak.

Sektör sürdürülebilir adımlar atıyor

Sanmar CEO’su Ali Gürün, Sanmar’ın çevreyi ve dünyayı yenilik, teknoloji ve alternatif enerjilerle korumak için çalıştıklarını ve çevreye olan negatif etkilerini minimumda tuttuklarını söylerken, sektörün daha çevreci, temiz ve sürdürülebilir bir yönde ilerlediği bu dönemde Kitimat Projesi’nin önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Bu değişimde öncü olmaktan da gurur duyduklarını ekledi.

Yeni römorkörler yolda

Sanmar, Güney Afrika merkezli SAAM Towage ve Norveç merkezli Bukser og Berging için ElectRA Serisi römorkörlerden 4 tane daha üretirken, aynı seriden 1 römorkör ise, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Sanmar’ın kendi filosuna katılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın